Organizația Citizens Advice a adresat o scrisoare prim-ministrului Boris Johnson, avertizând că schemele actuale de adaptare a locuințelor sunt greșite, scrie BBC.

De asemenea, organizația solicită mai mult sprijin financiar pentru a face modificările pe care le vrea guvernul. În caz contrar, susțin semnatarii, eforturile de reducere a emisiilor milioanelor de case din Marea Britanie vor fi expuse riscului.

Abordarea consumului de energie în sectorul rezidențial este văzută drept elementul-cheie al obiectivului guvernului de la Londra de a ajunge la zero emisii până în 2050.

Carbonul generat de încălzirea locuințelor se ridică la aproximativ 20% din toate emisiile din Marea Britanie. Însă eforturile actuale ale guvernului de a-i ajuta pe oameni să își adapteze casele sunt „prea complicate” și prea des lucrurile merg prost, spun industria și grupurile de consumatori.

Procesul de instalare a centralelor cu emisii reduse de carbon, de modernizare a lor sau de introducere a unor tehnologii inteligente „necesită timp, este confuz și stresant”, afirmă criticii proiectului.

Ei dau ca exemplu Green Homes Grant, un sistem care a fost conceput pentru a ajuta oamenii să-și izoleze casele. A fost anulat în martie, după ce banii au ajuns pentru doar 10% din casele pe care guvernul promisese că vor fi îmbunătățite.

Schemele de eficiență energetică, afectate de escroci

Scrisoarea arată că schemele anterioare de eficiență energetică, cum ar fi Green Homes Grant, au fost afectate de escroci și comercianți necinstiți.

„Cred că panourile solare sunt o idee foarte bună, mai ales pentru oamenii care doresc să contribuie la un mediu mai curat”, spunea până de curând Michael, proprietarul unei case din Liverpool, care a decis să renunțe la încălzirea cu gaz pentru energie solară.

Totul a mers bine până când acoperișul casei a început să curgă și a deteriorat tavanul unui dormitor. Prima dată, instalatorul a reparat problema. Când s-a întâmplat din nou, în același loc, Michael a descoperit că respectiva companie a renunțat la afaceri.