Engie avertizează clienții. Cel mai mare furnizor de gaze pentru populație din România a anunțat că a început deja să trimită notificări de creștere a pețurilor la gaze unora dintre clienți care au deja contracte în derulare, scrie e-nergia.ro. 

Potrivit sursei citate, începând cu data de 1 noiembrie, factura lor ar urma să crească cu 38%. Mai exact, este vorba despre clienții care, la jumătate anului, primesc gaze pe oferta Gas Start de la Engie.

“În conformitate cu reglementările legale şi prevederile contractului de furnizare gaze naturale în regim concurențial (engie.ro/contracte-si-conditii-generale/), comunicat în trimestrul al lI-lea din 2021 şi care prevăd ajustarea prețului în cazul în care intervin schimbări semnificative ale condiţiilor de piaţă, vă transmitem prezenta Notificare și Actul Adiţional aferent contractului. Acestea conțin ajustarea preţului gazelor naturale la valoarea de 0,17500 lei/kWh începând cu data de 01.11.2021 până la data de 30.06.2022”, se arată în notificarea trimisă de Engie unui client de acest tip.

Facturile cresc cu aproape 40%

Tototdată, furnizorul explică și importanța acestei informări. Potrivit sursei citate, clientul care a primit această notificare este unul care, de la momentul liberalizării, nu a schimbat nimic. În același timp sursa citată mai sublniază faptul că înainte de jumătatea acestui an, clienții plăteau un preț al gazului (preț final,cu tarife de transport și distribuție și taxe, dar fără TVA) de 124 de lei/MWh.

Pe de altă parte, la jumătatea acestui an, prin noul contract, prețul a crescut la 155 de lei, preț final fără TVA. Furnizorul precizează că deși oamenii se așteptau probabil să rămână acest preț până în vara viitoare, de la la 1 noiembrie, prețul final fără TVA, va fi de de 214 lei/MWh, ceea ce înseamnă o creștere de 38% în perioada iulie-noiembrie.

Furnizorul mai subliniază faptul că prețul final, cu TVA inclus, de la 1 noiembrie este de 255 de lei/MWh.

În ceea ce privește explicațiile aduse de Engie, ”furnizorul a crescut prețurile la contractele în derulare deja, fiind, desigur, acoperit de contract. Acest lucru este încă un îndemn adresat oamenilor, de la fi atenți atunci când semnează un contract, să se asigure dacă prețul rămâne fix timp de un an sau se poate majora în funcție de evoluția prețului gazelor. Asta mai ales în condițiile creșterii abrupte a prețurilor la gaze din piață”, mai arată sursa citată.

În același timp, Engie susține că noul preț se datorează condițiilor de achiziție a cazului atât din România cât și în Europa, care s-au modificat în ultima perioadă.

Explicația furnizorului

“Modificarea prețului gazelor naturale intervine pe fondul condițiilor de achiziție a gazului atât în România, cât și în Europa, care au înregistrat, din aprilie până în prezent, o creștere fără precedent pentru perioada de livrare octombrie 2021 – martie 2022, depășind valoarea de 0,210 lei/kWh.

Creşterea costurilor de gaze naturale a apărut ca urmare a dezechilibrului dintre cerere şi ofertă, din cauza:

-creșterii cererii de gaze naturale generată de redresarea economică post-pandemică și de nevoile de înmagazinare de gaze naturale din această vară pentru a acoperi necesarul de consum din timpul iernii, cât şi pentru producerea energiei electrice;

-presiunii asupra ofertei de gaze naturale disponibile în Europa și în România și alinierii prețurilor burselor naționale la preţurile din pieţele regionale”, mai precizează compania.

Engie mai explică și ce pot face clienții în această situație. Persoanele care nu vor face nimic vor accepta practic noul plan tarifar care intră în vigoare de la 1 noiembrie. Totodată, ei mai au opțiunea să solicite o altă ofertă de la Engie sau să schimbe furnizorul, după ce consultă oferte ale altor furnizori, iar în acest sens este util comparatorul de prețuri de pe site-ul ANRE.

Sursa citată precizează că schimbarea furnizorului este gratuită și se face, potrivit legii, în termen de 21 de zile.