Sectorul energetic este sursa a aproximativ 75% din emisiile de gaze cu efect de seră care cresc temperaturile globale. Prim-ministrul Boris Johnson apasă pe accelerație cu agenda sa radicală de a ajunge la emisii zero, scrie Daily Mail.

Britanicii trebuie să-şi schimbe centralele pe gaz cu unele pe hidrogen

Guvernul vrea să se asigure că noile centrale vor funcționa cu hidrogen, care nu produce dioxid de carbon când este ars, și despre care se speră că vor furniza o treime din energia țării până în 2050.

Interzicerea vânzărilor de boilere pe bază de gaz s-ar adăuga planurilor de a stopa până in 2025 instalarea acestora în casele aflate în construcție.

În prezent au loc teste pentru a determina dacă hidrogenul poate fi utilizat în condiții de siguranță și eficiență pentru a înlocui gazul natural, care furnizează aproximativ 74% din energie pentru încălzire și apă caldă în Marea Britanie.

Cu toate acestea, boilerele cu hidrogen sunt scumpe și nu sunt disponibile în comerț.

Familiile mai sărace vor suporta povara agendei verzi a premierului Boris Johnson

Propunerea va fi criticată probabil de deputații conservatori, care se tem că familiile mai sărace vor suporta povara agendei verzi a premierului, care include și interzicerea vânzărilor de mașini noi pe benzină și diesel.

Guvernul de la Londra a dezvăluit recent o strategie pentru lansarea unei industrii a hidrogenului, despre care spune că ar putea atrage investiții de miliarde de lire sterline. Marea Britanie intenționează să aibă o capacitate de producţie a hidrogenului de 5GW până în 2030.

Sursă foto: Dreamstime