Alcatel-Lucent, lider în tehnologia reţelelor, şi-a unit forţele cu partenerii din industrie pentru a dezvolta lightRadio, un nou sistem care anunţă finalul epocii în care industria de telefonie mobilă se bazează pe catarge şi staţii de bază amplasate în întreaga lume.

lightRadio reprezintă o nouă abordare în cadrul căreia staţia de bază, de obicei situată la baza fiecărui turn de celule de pe site, este împărţită în elementele sale componente şi distribuită în antenă şi prin reţeaua de tip cloud.

lightRadio reduce aglomerarea de antene de azi care deservesc sistemele 2G, 3G şi LTE într-o singură antenă puternică şi inovatoare dezvoltată în cadrul Laboratoarelor Bell care poate fi montată pe stâlpi, clădiri sau oriunde există energie şi o conexiune în bandă largă. Această inovaţie coincide cu cererea tot mai mare de dispozitive şi reţele de generaţia a treia şi a patra, care implică adoptarea în masă a serviciilor de televiziune wireless şi a altor forme de conţinut în bandă largă. Piaţa totală la care se adresează tehnologia radio necesară pentru a servi astfel de reţele şi dispozitive este aşteptată să depăşească 100 miliarde euro în următorii şapte ani.

“Cererea de azi şi de mâine pentru acoperire şi capacitate are nevoie de o descoperire în domeniul comunicaţiilor mobile. lightRadio va anunţa sfârşitul staţiei de bază şi a turnului de celule aşa cum îl ştim astăzi”, a declarat Ben Verwaayen, preşedintele Alcatel-Lucent.

“Ne aşteptăm ca autorităţile guvernamentale şi organele de reglementare să îmbrăţişeze această dezvoltare tehnică, care ne va permite să ne atingem obiectivele de acces universal în bandă largă prin punerea bazei care ne va permite apoi să răspundem la aşa numitul decalaj digital, ” a mai spus Ben Verwaayen.

Alcatel-Lucent a prezentat specificaţiile tehnice ale lightRadio şi programul de lansare în cadrul unui eveniment de specialitate organizat la Londra.