Fostul premier al României, primarul Emil Boc, intervine în scandalul legat de pensiile speciale ale parlamentarilor. Mai exact, acesta susține că apreciază faptul că un premier al țării impune noi reguli.

Totodată, el a subliniat faptul că pensiile speciale și salariile din România arată faptul că sistemul nostru nu este în regulă.

„Îl apreciez sincer pe primul ministru că are curaj și dorește să impună reguli. Aceste pensii și salariile arată că nu este în regulă acest sistem”, a spus Emil Boc, la Digi24.

Fostul premier a mai adăugat că nu pot exista pensii normale și pensii speciale. El a mai subliniat faptul că Avocatul Poporului poate ridica excepția de neconstituționalitate. Totuși, eliminarea pensiilor rămâne un pas important, a mai adăugat Boc.

Distorsiunile introduse de pensiile speciale ridică problemele pensiilor normale. Nu poți să ai pensii speciale și pensii normale. Avocatul poporului poate ridica excepția de neconstituționalitate. Dar e un pas important făcut prin eliminarea pensiilor parlamentarilor”, a mai spus Boc la Digi24.

Klaus Iohannis a semnat decretul pentru eliminarea pensiilor speciale

De menționat este faptul că declarațiile fostului premier vin în contextul în care președintele Klaus Iohannis a semnat miercuri decretul privind promulgarea legii prin care sunt eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor.

Pe 17 februarie, plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi al Senatului a votat pentru eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari. Potrivit proiectului adoptat, nu se vor mai acorda nici cele aflate în plată.

Totodată, anunțul Administrației prezidențiale vine după ce Avocatul Poporului, Renate Weber, a anunțat că nu a sesizat Curtea Constituțională pentru legea care elimină pensiile speciale ale parlamentarilor. Asociația Foștilor Parlamentari înaintase o petiție Avocatului Poporului în care cerea sesizarea Curții Constituționale cu o excepție de neconstituționalitate.

„Nu am sesizat Curtea Constituțională. Termenul a expirat ieri. Nu am identificat niciun motiv de neconstituționalitate”, a declarat Renate Weber, pentru Digi24.