Autorităţile chineze au dat undă verde pentru realizarea unui parc de distracţii Disney, în oraşul Shanghai. Potrivit companiei americane, negocierile cu guvernul chinez au durat aproape zece ani.

Proiectul, care va absorbi fonduri de 3,6 miliarde de dolari, fiind cea mai mare investiţie străină în China, a fost aprobat la doar două săptămâni după vizita preşedintelui american Barack Obama în Shanghai şi Beijing.

Gigantul american din industria divertismentului va investi în parcul din Shanghai aproape 4 miliarde de dolari iar costrucţia se va efectua pe o suprafaţă de 100 de hectare, urmând să fie finalizată cel mai târziu în 2014. Bugetul necesar pentru acest proiect este apropiat de cel investit în Hong Kong Disneyland, în urmă cu patru ani, la 50 de ani de la inaugurarea primului parc Disney în California.

Compania mai are alte două parcuri în afara celor din SUA şi Hong Kong, la Paris şi la Tokyo.

„China este una dintre cele mai dinamice şi importante ţări din lume, iar acest acord marchează o etapă crucială pentru Walt Disney”, a declarat patronul companiei americane, Robert Iger.

Proiectul Disney a primit aprobarea ministerelor la sfârşitul lunii octombrie şi va ocupa cartierul Pudong din Shanghai, ducând la 4.000 de expropieri.

Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al companiei americane la Shanghai a confirmat că nu este vorba despre un acord definitiv şi că decizia finală va fi luată abia în următoarele câteva luni.