Deputatul USR Stelian Ion a cerut amânarea şedinţei comisiei cu 24 de ore, pentru a fi studiate amendamentele, dar şi pentru a fi respectat regulamentul parlamentar, scrie Agerpres.

''Nu se pot face derogări de la regulament. Vă solicit să respectăm acest termen, să reconvocaţi şedinţa pentru mâine şi să trecem la lucrările pentru acest raport mâine. (…) Amendamentele ad-hoc ar fi trebuit discutate în comisie şi să avem un punct de vedere şi din partea celorlalţi (n.r. – CSM, etc)", a declarat, în deschiderea şedinţei, Stelian Ion. 

Preşedintele Comisiei pentru legile Justiţiei, Florin Iordache, a precizat că Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a cerut expres să aibă loc şedinţa marţi, astfel încât miercuri Codul penal să poată intra în dezbaterea plenului forului legislativ. 

"În şedinţa de Birou permanent de astăzi s-a hotărât ca în cursul acestei zile să facem raport – 1. un raport care nu este nou şi un raport care este identic cu cel pe care l-am înaintat Senatului. 2 – datorită faptului că în convocarea sesiunii extraordinare s-a hotărât că între proiectele care vor fi adoptate în această sesiune extraordinară va fi şi acest Cod penal. 3 – pentru că în şedinţa de Birou permanent de astăzi s-a hotărât că mâine cu prioritate se va discuta raportul comisiei noastre – toate acestea converg către o singură idee – ca acest raport al comisiei noastre să fie făcut astăzi pentru a putea fi discutat mâine", a spus Florin Iordache. 

El a anunţat că grupul PSD nu va depune niciun amendament la forma adoptată marţi de Senat. 

"Dezbaterea pare lipsită de sens pentru că, dacă aţi hotărât a priori că raportul este identic, nu rămâne decât să ne vedem fiecare de ale noastre, să ne ducem înspre casă", a replicat deputatul PNL Ioan Cupşa. 

Senatoarea PNL Alina Gorghiu a citat, la rândul său, regulamentul care spune că şedinţa ar fi trebuit convocată cu 24 de ore înainte. "Bp-ul poate să zică ce vrea. Mâine se poate trezi în înţelepciunea lui şi să ne ceară să ne aruncăm după clădirea Parlamentului, dar tot dânşii au fost de acord cu formula regulamentului. (…) Chiar mai contează sau nu susţinerea amendamentelor din partea noastră?", a spus Alina Gorghiu. 

"M-aţi întrebat foarte sincer – nu au nicio şansă", a răspuns Florin Iordache. 

"Poate o decizie a Biroului permanent să modifice un regulament? În niciun caz! Şi atunci această grabă, nu doar că este nejustificată, ci este şi neregulamentară, şi această încălcare practic face ca toţi membrii care au votat pentru aceasta să fie pasibili de sancţiune disciplinară – e o abatere disciplinară şi este o abatere asumată. (…) O convocare a unei comisii nu poate fi făcută de pe o oră pe alta", a adăugat Stelian Ion, care a susţinut că nu are timp să studieze amendamentele. 

"Eu am rugat staff-ul tehnic să afişeze forma trecută de Senat, cu amendamentele de tehnică legislativă la care se adaugă cele 4 amendamente ale colegilor de la UDMR. În rest nu sunt alte amendamente", a menţionat Florin Iordache. 

Cu toate că Florin Iordache s-a arătat dispus să supună la vot amânarea şedinţei, lucrările comisiei au continuat. 

Comisia specială pentru modificarea legilor Justiţiei s-a reunit marţi, în jurul orei 16,00, în şedinţă, după ce proiectul de lege pentru modificarea Codului penal a fost adoptat de Senat.