Valutele forte sunt în marje foarte strânse înaintea discursului președintei Rezervei Federale pe care îl va ține azi, la reuniunea bancherilor centrali de la Jackson Hole, Wyoming, SUA. Piața pare să anticipeze că va… ieși ceva din asta, dar o fi suficient să ai puțin mai mult decât nimic? Părerea mea este că nu sunt mari șanse să vedem vreo mișcare radicală din partea Fed, pe termen scurt. Dacă atenția pieței e concentrată pe momentul în care Janet Yellen va anunța următoarea creștere de dobândă, cred că vom fi foarte dezamăgiți. Chiar dacă ne va oferi azi un indiciu, tot cred că vor mai trece câteva sesiuni de tranzacționare până când piața va asimila anunțul.

Important e să intuim politica Rezervei Federale pe termen lung și modul în care dolarul va reacționa pe parcurs. Oficialii Fed nu par foarte abili în a stabili o politică într-o direcție sau alta – și nu cred că dna.Yellen va schimba asta. Nu se va întâmpla mare lucru pentru piață acum, dar ar putea avea implicații serioase dacă vom continua să vedem același gen de date fundamentale – de exemplu, dacă datele vor fi tot mai slabe, răspunsul Fed ar putea fi chiar mai prost decât ce s-a întâmplat în primele zile ale crizei financiare. Prin urmare, hai să ne concentrăm pe mesajele menite să ne orienteze pe termen lung.  

Și dacă tot vorbim de termene lungi și așteptăm să se întâmple ceva, celălalt eveniment important de la care așteptăm vești e reuniunea Băncii Japoniei, pe 21 septembrie. Per ansamblu, avem piețele blocate de aceste „evenimente” de vară și cred că prețul pe care-l vom plăti va fi un surplus de volatilitate, pentru că traderii sunt frustrați de marje și de lipsa unor trenduri la tranzacționare.

Cred că există riscul ca perechea valutară USDJPY să piardă 5%, dar tot e mult mai bine decât să mai vedem Banca Japoniei aruncând din nou bani din elicopter, cum se spune… Apoi, mai cred că dolarul neozeelandez e subevaluat. Dacă dolarul american va pierde din stamină după discursul de azi, e de așteptat ca NZDUSD să mai scadă câteva procente. De asemenea, anticipăm că GBPUSD va testa nivelul de 1.25.

Așadar, cam acestea sunt cele câteva idei legate de evoluția pe termen lung post-discursul lui Yellen – cel mai probabil ele vor fi testate mai întâi de piața de opțiuni, dacă pe celelalte piețe se va tranzacționa în aceste marje, cu o lipsă de reacție a dolarului, pe fondul unui speech dezamăgitor al președintei Fed la Jackson Hole.