Pleşoianu a spus că a venit la Congres în cămaşă neagră pentru a povesti „un film horror în care toată lumea tace”.

„Am hotărât să vin fără costum, însă într-o cămaşă neagră pentru că vreau să vă povestesc un film horror care a rulat pe marile ecrane. Ca orice film horror tema este simplă: dintr-odată toţi oamenii de pe pământ tac, toată lumea tace, nimeni nu mai scoate niciun sunet, colegii nu mai vorbesc între ei, delegaţii la congrese nu mai vorbesc între ei, oamenii din aceeaşi casă nu mai vorbesc între ei. (…) La fiecare zgomot produs, la cel mai mic sunet emis, ca în orice film horror care se respectă apar nişte monştrii răi şi îi mănâncă pe oameni. Cum se termină acest film? Natura umană, natura lucrurilor face ca cei care au decis să tacă, din greşeală, la moment dat, să se împiedice de un obiect prin casă şi să producă un zgomot. Se întâmplă tot prin natura umană ca în timpul somnului conştiinţa să lucreze şi cineva să mai vorbească în somn măcar şi atunci iar produce un zgomot şi vin monştrii cei răi. Însă acest film are un final bun până la urmă pentru că asumându-şi riscul să vină monştrii cei răi, o parte dintre oameni, nu mulţi, e drept, îşi asumă să vorbească, să comunice între ei, să găsească astfel punctele vulnerabile ale monştrilor celor răi”, a spus Pleşoianu.

El a susţinut că la precedentul Congres toată lumea l-a aplaudat pe Liviu Dragnea, subliniind că acum nimeni nu îi foloseşte numele astăzi.

„Eu aleg să nu tac şi vă spun ceea ce cred că trebuie spus: sentinţa de condamnare a lui Liviu Dragnea, despre care cred că trebuie să vorbim, să nu ne facem că nu a existat, n-a fost în niciun caz întâmplător fixată la o zi după alegeri, sper că ne e clar tuturor acest lucru. Faptul că a fost fixată la o zi după alegeri a însemnat două lucruri: miză electorală – ceea ce e oribil – şi trofeu electoral, ceea ce este de două ori oribil. (…) O să aleg să nu tac şi să vorbesc despre ce i s-a întâmplat lui Liviu Dragnea, o să aleg să nu tac să vorbesc despre un om cu care nu am nicio legătură, nici măcar numărul tău de telefon nu îl am – Darius Vâlcov”, a spus Pleşoianu.

Acesta i-a îndemnat pe delegaţii la Congres să voteze pentru curaj şi nu pentru frică.

„Indiferent cu cine votaţi, să votaţi ca la Congres să triumfe adevărul, nu ipocrizia, să triumfe curajul, nu frica, vorba omului liber, nu tăcerea vinovată. Nu votaţi pentru Pleşoianu, Şerban, Andronescu, Dăncilă. Nu votaţi pentru PSD. Votaţi pentru România! Fie să fim!”, a încheiat Pleşoianu