UPDATE: Guvernul propus de Cioloș nu a primit votul de încredere

Guvernul propus de premierul desemnat Dacian Cioloș nu a primit votul de încredere al Parlamentului și, pe cale de consecință, procedura instituirii unui Guvern se va relua. Guvernul Cioloș a înregistrat un vot de respingere istoric în Parlament. Conform unei numărători paralele, Guvernul a primit peste 200 de voturi împotrivă.

În acest moment, decizia Parlamentului se va comunica președintelui Klaus Iohannis, cel care va trebui să declanșeze o nouă procedură pentru desemnarea unui prim-ministru. În cazul în care nici al doilea premier desemnat de către Klaus Iohannis nu va reuși să coaguleze o majoritate în Parlament, atunci se creează premisele pentru alegeri anticipate. Președintele are posibilitatea de a dizolva Parlamentul și va convoca alegerile anticipate.

Știre inițială:

Dacian Cioloș s-a dus astăzi, în fața Parlamentului, pentru a obține sprijinul pentru formarea unui nou Guvern. Șansele ca el să treacă sunt aproape zero, în condițiile în care mai toate partidele parlamentare, cu excepția USR, au anunțat că nu îl vor sprijini pe Cioloș.

Cu toate acestea, premierul desemnat a făcut o serie de primisiuni cheie pentru români.  El a susținut că Guvermul pe care vrea să-l conducă va fi capabil ca în șase luni să poată controla pandemia. În plus, acesta a susținut că va scădea și facturile cu 30%. Discursuri radicale au venit însă din partea celor mai importanți actori politici.

UDMR a spus că nu va vota Cabinetul Cioloș. Kelemen Hunor a spus că românii văd atitudine duplicitară, isterie și balet politic inutit.

„De la bun început am susținut că principala cheie a stabilității acestei coaliții este să renunțăm la orgolii.  Ați renunțat fiindcă pentru dvs era mai importantă o persoană. V-ați baricadat în propriile decizii, ați spus că toți sunt old school, doar voi sunteți diferiți, după care v-ați asociat cu unii și cu alții și ați dărâmat un guvern. Acum cereți voturi. Stimați colegi ați cam rămas singuri. Când nu poți să convingi în Parlament pe nimeni să te susțină orice dezbatere despre programul de guvernare este inutilă”, a spus Kelemen Hunor.

PSD amintește că USR a condus Ministerul Sănătății

PSD, prin vocea lui Alexandru Rafila a acuzat faptul că Ministerul Sănătății a fost condus de USR. El a spus că nu poate uita că această instituție cheie a fost condusă chiar de oamenii lui Ciloș.

„Atât prin domnul Voiculescu cât și prin doamna Mihăilă, sistemul de sănătate nu a fost pregătit. Avem 18.000 de cazuri pe zi, 500 de persoane care mor și nu am auzit ieri la audierea doamnei ministru să își asume responsabilitatea pentru această tragedie”, a spus Rafila. El a subliniat că PSD va vota împotriva unui astfel de cabinet.

Promisiunile lui Dacian Cioloș

Înainte de discursul liderului PSD, Dacian Cioloș a cerut un un vot parlamentarilor pentru un guvern de criză.

„Vin în fața dvs pentru a vă cere responsabilitate, pentru a vă cere un vot pentru un guvern de criză.
Indiferent de rezultatul votului, indiferent de lupta politică, rezultatele bune sau proaste le împărțim cu cetățenii. Suntem într-un moment de criză profundă”, a spus premierul desemnat. El a subliniat că pandemia a produs deja peste 40.000 de victime.  Pandemia nu e imaginară și nu e o luptă politică. Nu e nici o nuanță între albul costumelor medicilor și negrul sacilor în care sunt cei decedați.Vă rog să ținem un moment de reculegere pentru cei care și-au pierdut viața”, a cerut Ciolos.

Liderul USR a prezentat și programul cu care vrea să conducă România. El a arătat că are soluții pentru criza pandemică și pentru prețurile la energie și gaze. Cioloș a vorbit de reducerea TVA de la 19% la 5% și eliminarea accizei pentru criza prețurilor la energie. În plus, el a promis și scăderea facturilor cu 30%.

„Dacă măsurile pe care le discutăm acum ar fi puse în practică mâine, 70% din populație poate fi imunizată până în mai. În șase luni putem controla pandemia”, a arătat Cioloș.