Ministrul Transporturilor, Felix Stroe, i-a demis vineri dimineaţă pe directorul general al Metrorex, Marin Aldea, şi pe directorul de exploatare al societăţii, Liviu Daniel Dinu, au anunţat reprezentaţii ministerului.

Potrivit acestora, ministrul a dispus şi o anchetă severă la metrou.

Decizia a fost luată după ce, vineri dimineaţă, circulaţia metroului a fost blocată pe tronsonul Izvor-Politehnica-Grozăveşti din cauza unui jgheab de scurgere a infiltraţiilor care a căzut din plafon şi a produs un scurt circuit.

‘Motivul este lipsa de disciplină care de mulţi ani persistă la Metrorex. Mă refer la disciplina muncii, la disciplina de serviciu, mă refer la disciplina care trebuie să caracterizeze căile ferate. Problema respectivă care a generat acest incident din această dimineaţă este datorată faptului că o bucată mare de tencuială din plafonul tunelului a căzut pe şina şi a provocat un scurtcircuit. Problema este că acest lucru nu trebuia să se întâmple, de aceea există planuri de lucrări de întreţinere trimestriale, semestriale, anuale. Bani au fost. Iată pentru ce am luat această măsură de a destitui pe directorul general şi pe directorul de exploatare.(…) Deviza mea, principiul după care m-am călăuzit toată viaţa este toleranţă zero faţă de asemenea manifestări’, a declarat Felix Stroe, la Antena3.

Acesta a subliniat că la metrou sunt multe probleme şi că trebuie o implicare responsabilă a conducerii.

‘Ieri (joi n.r.) am avut o discuţie la Primăria Capitalei cu doamna primar general şi echipa de conducere. Una dintre probleme a fost tergiversarea nejustificată la introducerea tichetului unic de călătorie. Şi la discuţie directorul general (al Metrorex n.r.) a avut o atitudine care a arătat superficialitate, lipsă de cunoaştere a problemei, neimplicare. La metrou sunt multe probleme. Astăzi s-a întâmplat ceea ce cunoaştem cu toţii. Nu putem să tolerăm în continuare oameni care să acţioneze de azi pe mâine, să acţioneze duşi de val, să nu fie nişte oameni practici. Oamenii trebuie să lucreze zi şi noapte. Trebuie folosite eficient intervalele în care trenurile nu circulă pe timpul nopţii. Trebuie o implicare responsabilă a conducerii. Sunt foarte multe probleme la metrou pentru ca să putem să dormim liniştiţi acasă’, a explicat Felix Stroe.

 

El a precizat că nu i-a informat pe cei doi directori în legatură cu demiterea şi că, momentan, conducerea va fi asigurată de înlocuitorii legali.

‘Nu i-am informat personal pentru că cei doi sunt la faţa locului. Eu sunt la minister din zori. În o primă şedinţă foarte matinală cu secretarii de stat şi cu directorii generali din minister am luat această decizie. Îi voi chema la minister după ce se remediază incidentul. Aş vrea să fie foarte clar: nu s-a luat această decizie ca să fie promovate anumite persoane. Deocamdată va fi asigurată conducerea de înlocuitorii legali. Vom analiza cu multă atenţie persoanele care îi vor înlocui’, a spus ministrul Transporturilor.

Circulaţia metroului a fost oprită vineri dimineaţă pe tronsonul Izvor – Politehnica – Grozăveşti, iar între staţiile Gorjului şi Politehnica s-a circulat în sistem pendulă, după ce un jgheab de scurgere a infiltraţiilor a căzut din plafon şi a produs un scurt circuit.

‘Metrorex informează ca astăzi (vineri – n. r.), la ora 5:24, pe tronsonul Eroilor-Politehnica, pe firul 1, un jgheab de scurgere a infiltraţiilor a căzut din plafon, pe şina a 3-a (responsabilă cu transmiterea tensiunii ) şi a produs un scurt circuit. Din acest motiv, a fost scoasă tensiunea de pe şină, trenul care tranzita zona a fost oprit, călătorii din tren fiind evacuaţi în siguranţă de către echipele Metrorex prin staţia Eroilor. Directorul general al Metrorex se află la faţa locului pentru coordonare şi remedierea rapidă a situaţiei. La acest moment echipele Metrorex lucrează pentru remedierea situaţiei’, au anunţat reprezentanţii companiei printr-un comunicat.

Circulaţia a fost reluată în jurul orei 8:00.