Purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia, Cosmin Muntean, a informat luni că instanţa a hotărât condamnarea inculpatului Iacob Chişărău pentru săvârşirea infracţiunii de asociere pentru săvârşirea de infracţiuni la pedeapsa de 4 ani şi 6 luni închisoare, pentru complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă la pedeapsa de 3 ani închisoare, iar pentru complicitate la infracţiunea de cumpărare de influenţă la pedeapsa de 3 ani închisoare. În urma contopirii pedepselor stabilite, Curtea de Apel Alba Iulia aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea, respectiv de 4 ani şi 6 luni închisoare cu executare.
Curtea de Apel Alba Iulia interzice inculpatului, pe perioada executării pedepsei, exercitarea dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi  dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat.
Sentinţa Curţii de Apel Alba Iulia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs în termen de 10 zile de la pronunţare, competenţa de soluţionare a recursului revenind Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Considerentele care au stat la baza hotărârii instanţei vor putea fi făcute publice după ce aceasta va fi motivată, a precizat Cosmin Muntean.
În dosarul în care este trimis în judecată, în stare de arest preventiv, sub acuzaţia săvârşirii infracţiunilor de trafic de influenţă şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni fostul vicepreşedinte al Curţii de Apel Timişoara, Nicolae Şerban, inculpatul Iacob Chişărău a declarat în faţa instanţei, la termenul din 25 iunie, că recunoaşte săvârşirea faptelor reţinute în rechizitoriu. Chişărău a solicitat ca judecata să se facă în procedura simplificată, conform prevederilor articolului 3201 din Codul de Procedură Penală, în baza probelor administrate în faza de urmărire penală, iar Curtea de Apel Alba Iulia a decis disjungerea cauzei cu privire la acest inculpat.
La începutul lunii aprilie, la Curtea de Apel Alba Iulia a fost trimis în judecată prin rechizitoriul Direcţiei Naţionale Anticorupţie fostul vicepreşedinte al Curţii de Apel Timişoara, Nicolae Şerban, în stare de arest preventiv, acuzat de săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni. În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată, în stare de libertate, Iacob Chişărău şi Adrian Dan Rus, acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de complicitate la cumpărare de influenţă, complicitate la trafic de influenţă şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, precum şi Ioan Marian Mihăilă şi Mihaela Ramona Şerban, acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de complicitate la trafic de influenţă şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.
Judecarea dosarului cu ceilalţi patru inculpaţi va continua la Curtea de Apel Alba Iulia, iar termenul de judecată următor a fost stabilit pentru data de 26 iulie.