Potrivit unui raport realizaat de High Pay Centre, anul 2020 a fost unul extrem de profitabil pentru Pascal Soriot, directorul general al AstraZeneca. Acesta a fost desemnat cel mai bine plătit şef de companie din Marea Britanie, remuneraţia lui urcând cu aproape o cincime, transmite Reuters.

Trebuie menționat faptul că compania britanico-suedeză AstraZeneca este unul dintre liderii cercetărilor din industria farmaceutică în domeniului vaccinului pentru COVID-19.

Totodată, în ultimele luni, Soriot a fost criticat pentru modul în care a gestionat răspunsul la pandemia de coronavirus, chiar dacă firma produce vaccinurile la preţul de cost, însă aceste aspecte nu i-au afectat deloc veniturile.

Astfel, potrivit sursei citate, în 2020, remuneraţia lui Pascal Soriot s-a situat anul trecut la 15,45 milioane de lire sterline (21,25 milioane de dolari), în timp ce nivelul mediu al şefilor companiilor incluse în indicele principal FTSE-100 al Bursei de la Londra a fost de 2,69 milioane de lire sterline în 2020, în scădere faţă de 3,25 milioane de lire sterline în 2019, dar de 86 de ori mai mult decât câştigul mediu al unui lucrător obişnuit din Marea Britanie.

Subliniem faptul că acţionarii au cerut directorilor să împartă povara financiară după ce companiile din majoritatea sectoarelor s-au confruntat cu dificultăţi severe anul trecut, din cauza efectelor pandemiei.

Efectele pandemiei asupra companiilor britanice

În ceea ce privește ponderea companiilor care au plătit bonusuri, aceasta a scăzut la 64% în 2020, de la 89% în 2019, în timp ce 77% au plătit stimulente pe termen lung pe baza performanţei din precedenţii 3-5 ani, comparativ cu 82% în 2019.

Totodată, în cazul celor nouă companii care au beneficiat de fonduri publice prin intermediul schemei guvernamentale de sprijinire a locurilor de muncă, aici plata medie a directorilor generali a fost de 2,2 milioane de lire sterline.

Șeful High Pay Centre, Luke Hildyard a venit cu o serie de declarații în acest sens. Potrivit acestuia, remunerațiile directori general reflectă experiența angajaților, dar și a acționarilor.

„Remuneraţiile directorilor generali sunt menite să reflecte experienţa acţionarilor şi angajaţilor, astfel încât plăţile mai reduse din 2020 ar trebui să arate că sistemul funcţionează conform aşteptărilor”, a apreciat şeful High Pay Centre, Luke Hildyard.

Totodată, el a mai subliniat faptul că remunerațiile au fost generoase având în vedere situația actuală.

„Pe de altă parte, acestea sunt încă remuneraţii generoase, într-un moment în care sprijinul guvernamental pentru economie a fost probabil mai important pentru supravieţuirea şi succesul celor mai mari companii britanice decât deciziile directorilor lor generali”, a adăugat el.

În ceea ce privește topul celor mai bine plătiţi şef de companii din Marea Britanie, aici se încadrează Brian Cassin (Experian), cu 10,3 milioane de lire sterline; Albert Manifold (CRH), cu 9,92 milioane de lire sterline; Laxman Narasimhan (Reckitt Benckiser), cu 9,24 milioane de lire sterline şi Rob Perrins (Berkeley), cu 8,03 milioane de lire sterline.