De teama variantei Delta şi pe fondul celui mai mare număr de infecţii noi cu COVID-19 din ianuarie şi până acum, Israelul a impus noi restricţii sanitare, cu toate că este una dintre ţările cu cea mai eficientă campanie de vaccinare de până acum, transmite agenţia AFP.

Ce restricţii trebuie din nou respectate în Israel?

Astfel, cei care vor să intre în restaurante, hoteluri, muzee şi biblioteci sau să asiste la evenimente culturale şi sportive sunt din nou obligaţi să prezinte un certificat de vaccinare sau un test PCR negativ. Cerinţa este valabilă pentru toate persoanele cu vârsta de peste 3 ani. Copiii cu vârsta de până la 12 ani pot fi testaţi gratuit.

Măsura se aplică şi în cazul lăcaşurilor de cult care primesc peste 50 de credincioşi, se arată într-un comunicat al Ministerul Sănătăţii.

În centrele comerciale şi în magazinele cu o suprafaţă de vânzare mai mare de 100 de metri pătraţi, este permis un singur client la 7 metri pătraţi.

Participarea la anumite evenimente publice este limitată la maxim 400 de persoane în săli şi 500 afară. La evenimentele private limita este de la 50 de persoane în interior şi 100 în exterior. La reuniuni în masă fără scaune în interior pot participa până la 1.000 de persoane, iar în exterior până la 5.000 de persoane, notează şi agenţia DPA.

Premierul Bennett vorbeşte despre o posibilă nouă carantină luna viitoare

În luna iulie, autorităţile israeliene au reintrodus unele măsuri care fuseseră eliminate în iunie, cum ar fi obligaţia de a purta mască în locurile publice închise şi în birouri, pe fondul creşterii numărului de bolnavi.

Marţi, peste 8.700 de cazuri noi au fost raportate de autorităţile sanitare, cel mai mare număr din ianuarie. În iunie, erau înregistrate doar câteva cazuri pe zi.

Israelul a fost una dintre primele ţări care a lansat o campanie masivă de vaccinare la jumătatea lunii decembrie, datorită unui acord cu Pfizer, care a livrat rapid milioane de doze în schimbul unor date privind efectul şi eficacitatea vaccinului asupra populaţiei sale, aminteşte AFP.

Această campanie a dus la o scădere semnificativă a numărului de cazuri, dar în ultimele săptămâni numărul de contaminări a crescut din nou, odată cu răspândirea variantei Delta în rândul adulţilor nevaccinaţi, dar şi în rândul persoanelor vaccinate cu mai mult de şase luni în urmă.

Persoanele de peste 50 de ani se pot deja imuniza cu o a treia doză de vaccin în Israel. Premierul Naftali Bennett a avertizat că o nouă carantină ar putea fi impusă în septembrie, lună în care sunt celebrate mai multe sărbători evreieşti, dacă situaţia nu se îmbunătăţeşte.

Sursa foto: Dreamstime