Oamenii de știință vor să creeze rapid o nouă versiune a vaccinului împotriva variantei Delta. Deoarece compania folosește tehnologia de tip ARN mesager, realizarea noului vaccin implică o modificare relativ simplă a codului genetic.

„Vaccinul pe care îl folosim acum are proteina Spike originală, iar singurul lucru pe care trebuie să îl facem este să tăiem această parte și să luăm proteina Spike a variantei Delta”, spune Özlem Türeci, cofondator și director medical al BioNTech.

Realizarea fiecărei noi versiuni a vaccinului poate dura doar câteva săptămâni

În teste, BioNTech și Pfizer au descoperit că o a treia doză din vaccinul original anti COVID ajută la o mai mare protecție împotriva variantei Delta.

„Dacă avem secvența, atunci putem, în principiu, să facem vaccinul în mai puțin de patru săptămâni”, spune cofondatorul și CEO-ul companiei, Uğur Șahin.

„Cu toate testele necesare, ne va lua mai puțin de 100 de zile pentru a livra vaccinul. Cu timpul, va dura mai putin, pentru că totul va fi îmbunătățit și accelerat. Aceasta este într-adevăr puterea tehnologiei: poți fi extrem de rapid”, explică Uğur Șahin.

Doza trei nu ar fi necesară, susţin unele voci

Pentru unii experți, o a treia doză de vaccin nu ar mai fi necesară, dar datele Pfizer sugerează că doza suplimentară crește „puternic” protecția împotriva variantei Delta.

BioNTech testează versiunile vaccinului pentru toate variantele, inclusiv Alfa, Beta, Gamma, Delta, Epsilon, Lambda și Theta. „Testăm și evaluăm continuu și ne concentrăm pe varianta Lambda, care a apărut în America de Sud”, spune Șahin.

Sursa foto: Dreamstime