În cadrul unei conferințe de presă, şeful BioNTech, Ugur Sahin, a vorbit despre vaccinul anti-covid produs de compania pe care o conduce.

Mai exact, acesta a dat asigurări că vaccinul anti-COVID-19 produs de laboratoarele Pfizer şi BioNTech nu trebuie „deocamdată” adaptat la noile variante de coronavirus în circulaţie.

Totodată, acesta a mai subliniat faptul că nu se vorbește despre o adaptare ci mai degrabă o „a treia doză” de vaccin, relatează AFP, citată de Agerpres.

Ugur Sahin a mai adăugat că doar în cazul în care va apărea o altă variantă în următaorele luni se poate vorbi despre o adaptare de acest gen.

„Este posibil ca în următoarele 6-12 luni să apară o variantă care necesită adaptarea vaccinului, însă deocamdată nu este cazul”, a spus Ugur Sahin. „Luarea unei decizii acum s-ar putea dovedi a fi greşită, dacă în trei sau şase luni va domina o altă variantă”, a adăugat el.

Potrivit acestuia, o astfel de decizie ar trebui luată numai dacă „vaccinul existent nu este eficient sau nu este optim”. El a mai menționat că în momentul de față, rapelul rămâne însă suficient împotriva tulpinilor actuale.

„Pentru moment, ştim că un rapel cu formula de bază este suficient”, a spus Ugur Sahin.

Când se va adapta vaccinul Pfizer

Acesta a mai subliniat faptul că „cea mai bună abordare pentru a face faţă acestei situaţii este de a continua cu o doză de rapel” pentru a creşte imunitatea oferită de vaccin.

Amintim faptul că, la începutul lunii iulie, Pfizer şi BioNTech au menţionat în același timp „rezultate încurajatoare” ale studiilor pentru o a treia doză.

Totodată, atunci, producătorul anunța că urmează să solicite autorizaţia pentru administrarea unei a treia doze de vaccin în Statele Unite şi Europa.