Numeroase ţări europene vor organiza campanii de vaccinare pentru un al treilea rapel pentru persoanele în vârstă sau vulnerabile. Or, potrivit Agenţiei Europene a Medicamentelor (EMA), este încă prea devreme să se evalueze durata protecţiei vaccinale.

Franța vrea și a treia doză deja, EMA încă nu știe ce să răspundă

În vreme ce Emmanuel Macron s-a arătat deja favorabil administrării unei a treia doze pentru persoanele cele mai vulnerabile, Agenţia Europeană a Medicamentelor (EMA) are o atitudine contrară. Potrivit agenţiei, la această dată, informaţiile nu sunt suficiente pentru a recomanda o a treia doză de vaccin contra Covid-19, a declarat EMA vineri, după ce mai multe ţări din UE au anunţat desfăşurarea unei campanii pentru rapel pentru persoanele cele mai vulnerabile începând din septembrie.

„Ne pregătim, ca şi celelalte ţări europene, să facem aceasta a treia doză persoanelor care sunt cele mai în vârstă şi cele mai vulneraile. Şi o vom face din toamnă”, a anunţat la începutul lui august şeful statului într-un video pe Instagram, arată publicația franceză La Tribune.

La fel ca Franţa, Germania şi-a anunţat intenţia de a administra începând din septembrie un rapel al vaccinului persoanelor vulnerabile, cum sunt pensionarii. În Statele Unite, aceeaşi melodie din partea principalului expert american în maladii infecţioase ascultat de CasaAlbă, Anthony Fauci, care recomandă o a treia doză pentru persoanele cu sisteme imunitare slăbite. Mai multe studii indică o posibilă scădere a imunităţii în timp la persoanele vaccinate.

Ce spun studiile

Alte studii tind să arate posiblitatea de a primi una până la două doze dintr-un vaccin ne-ARN mesager (ca AstraZeneca), pentru a le combina ulterior cu un alt vaccin cu ARN m (Pfizer sau Moderna). Cu alte cuvinte, deşi combinaţiile sunt posibile, logistica pentru a treia doză de rapel ar putea fi mai simplă pentru cei care au fost vaccinaţi cu AstraZeneca. Dar privind numai întrebarea referitoare la o a treia doză de rapel, EMA este categorică:

„În prezent este prea devreme ca să spunem dacă şi când va fi necesară o doză de rapel pentru vaccinurile împotriva Covid-19, deoarece nu există încă suficiente date provenind de la campaniile de vaccinare şi de la studii în desfăşurare pentru a înţelege cât timp va dura protecţia vaccinală”, a sublinit Agenţia, confirmând un anunţ precedent făcut la mijlocul lui iulie.

Pentru laboratorul Pfizer asociat cu BioNTech, lider de piaţă, miza este uriaşă. Grupul american prevede să vândă aproape 30%  mai multe vaccinuri decât anticipa în luna mai. Şi o cifră de afaceri care se va ridica din 2021 la 33,5 miliarde de dolari. Totul într-un context de majorare a preţului de vânzare al vaccinului în Europa, majorare anunaţată şi de concurentul lui, Moderna.

Risc de a accentua dezechilibrul cu ţările slab vaccinate

Declaratiile EMA au un corespondent în cele formulate miercuri de Organizatia Mondială a Sănătăţii (OMS): „Tot nu ştim cum, când şi dacă va fi necesară o doză de rapel”, a declarat un purtător de cuvânt al OMS într-o conferinţă de presă. OMS a mai cerut să se suspende administrarea rapelului la vaccin până în septembrie, cel puţin, pentru a reduce diferenţa în campaniile de vaccinare între ţările bogate şi ţările sărace.