Procesul cu Pfizer începe pe 20 februarie, în Belgia

România, în proces cu gigantul Pfizer. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a venit cu informaţii de ultimă oră despre litigiul ce se va judeca la Bruxelles.

Aşadar, demnitarul a explicat că statul român va fi reprezentat în acest litigiu comercial de către Ministerul Finanţelor. Apoi, a fost aleasă firma de avocatură care va merge propriu-zis la Bruxelles, pentru a susţine cauza statului român.

Totul trebuie să se desfăşoare cu rapiditate, a adăugat Rafila. Prima înfăţişare în procesul intentat de Pfizer României are loc chiar marţi, 20 februarie.

„Guvernul României a aprobat ca Ministerul Finanţelor să reprezinte statul român în acest litigiu commercial şi în alte litigii.

Din câte ştiu, s-a finalizat procedura de alegere de selecţie a companiei care să reprezinte statul român la Bruxelles, în acest proces, aşa că suntem pe drumul cel bun.

Important este ca lucrurile astea să se întâmple cât mai rapid, având în vedere că în 20 de februarie este prima înfăţişare”, a precizat joi, 15 februarie, ministrul Sănătăţii.

România nu are o prevedere bugetară, în acest moment, pentru eventualele daune

Pfizer şi BioNTech
România, chemată la tribunal de gigantul farmaceutic / SURSA FOTO: Dreamstime

Ministerul Sănătății este gata să furnizeze întreaga gamă de informații și documente necesare firmei de avocatură pentru a asigura reprezentarea României, a adăugat Alexandru Rafila.

Ministrul a precizat că el personal nu cunoaşte toate detaliile legate de acest contract cu Pfizer. Totuşi, este o sumă foarte mare la mijloc, astfel că România este obligată să aibă succes în acest litigiu.

„Este un sumă foarte mare, sper să avem succes, este o dorinţă a mea.

Eu nici în momentul de faţă nu cunosc toate detaliile legate de contract, Comisia Europeană cu firmele furnizoare, dar firma care reprezintă România va avea acces la acest document pentru că el constituie cu siguranţă un element important în baza procesuală pentru litigiu care se va judeca. (…)

Este o sumă copleşitoare pentru oricine aude (…) nu există o prevedere bugetară pentru asta”, a spus Alexandru Rafila.

Angajamentul luat de către România privind dozele de vaccin anti-COVID de la Pfizer a fost semnat în mai 2021.

„Norocul” României este că a putut vinde o parte din dozele de vaccin

Ministrul spune astfel că nu este el cel responsabil pentru comanda dată la gigantul farmaceutic. Din fericire însă, comanda a permis ca România să vândă apoi o parte din doze. În caz contrar, suma din litigiu ar fi fost mult mai mare.

„Este vorba de un angajament contractual al României care a fost asumat în mai 2021.

Comanda (…) ne-a permis să vindem o parte din doze, dacă nu făceam acest lucru, suma era mai mare decât 550 de milioane de euro”, a mai spus ministrul.

Pe data de 1 februarie, Guvernul a delegat Ministerul Finanțelor pentru angajarea în regim de urgență a unui cabinet sau a unei societăți de avocatură cu experiență, în vederea reprezentării României într-un caz în care Pfizer – BioNTech solicită plata tuturor vaccinurilor anti-Covid achiziționate de țara noastră, conform contractului de aprovizionare al Uniunii Europene semnat în 2021.

Compania americană a intentat un proces României pentru a recupera peste jumătate de miliard de euro. Este costul a 28 de milioane de doze comandate de către țara noastră.