Cheagurile de sânge care pot apărea după vaccinul de la AstraZeneca, mai mortale decât alte afecțiuni ale trombozei

Conform informațiilor transmise de theguardian.com, primul studiu realizat în acest sens a examinat trombocitopenia imunitară indusă de vaccin și tromboza (Vitt), despre care cercetătorii au spus că au afectat aproximativ unul din 50.000 de pacienți sub 50 de ani.

Astfel, studiul arată că 23% dintre pacienții care au dezvoltat cheagul nu au supraviețuit. Acesta a fost realizat pe baza a 220 de cazuri confirmate și probabile în spitalele din Marea Britanie în perioada 22 martie – 6 iunie.

Poate afecta pe oricine

„Poate afecta pe oricine”, a explicat Beverley Hunt, director medical al Trombozei din Marea Britanie și profesor de tromboză și hemostază la King’s College din Londra, potrivit sursei menționate.

Mai mult, rezultatele „pot fi devastatoare” pentru cei care dezvoltă cheaguri de sânge. „Afectează adesea persoanele tinere, altfel sănătoase și provoacă mortalitate ridicată. Acest lucru este deosebit de periculos atunci când pacientul are un număr scăzut de trombocite și sângerări la nivelul creierului”, explică medicul.

De asemenea, cercetătorii au descoperit că sindromul, numit trombocitopenie imunitară indusă de vaccin și tromboză (VITT), a ucis 23% din cazurile analizate. Acest risc de deces crește dramatic la 73% la pacienții cu număr foarte scăzut de trombocite și sângerări cerebrale după formarea cheagurilor de sânge în creier.

VITT este similar cu afecțiunea raportată uneori la pacienții tratați cu heparină anticoagulantă, dar pare a fi „mai agresivă decât ceea ce am știut”, punctează medicii.

Cercetătorii au definit VITT pe baza a cinci criterii, inclusiv debutul simptomelor la 5 până la 30 de zile după vaccinare, un număr scăzut de trombocite și prezența documentată a unui cheag de sânge.

Recomandarea făcută de Comitetul mixt pentru vaccinare și imunizare

Amintim că, la începutul lunii mai, Comitetul mixt pentru vaccinare și imunizare (JCVI) a recomandat ca persoanelor sub 40 de ani să li se ofere o alternativă la vaccinul Oxford / AstraZeneca atunci când este posibil, în timp ce ratele de infecție rămân scăzute, după raportarea unor cheaguri de sânge foarte rare după primele injecții cu vaccin.

În cele 220 de cazuri confirmate și probabile de VITT din analiză, vârstele au variat între 18 și 79 de ani, cu o mediană de 48 de ani. Aproximativ 85% au avut sub 60 de ani, deși majoritatea persoanelor în vârstă au fost vaccinate.

Sursă foto: Dreamstime