Raportul dat publicităţii săptămâna aceasta, confirmă predicțiile din trecut, arătând că nivelul de dioxid de carbon din atmosferă a crescut vertiginos în 2016, ajungând la cele mai mari valori din ultimii 800.000 de ani.

Se pare că  nivelul de dioxid de carbon din atmosferă a atins valori aşa de mari din cauza curentului El Nino şi al activităţilor umane. Nivelul de dioxid de carbon actual este cu 145% (403,3 ppm) mai mare decât cel din epoca pre-industrială (280 ppm) , scrie playtech.ro.

”Legile fizicii ne arată că vom avea de-a face cu o climă mult mai fierbinte și mai extremă în viitor”, spune Secretarul-general al WMO, Petteri Taalas.

Conform raportului, creșterea nivelului de dioxid de carbon din atmosferă din ultimii 70 ani este de 100 de ori mai mare decât la finalul ultimei ere glaciare. În plus, 2016 a fost cel mai cald an din 1880 încoace, când măsurătorile moderne au fost făcute pentru prima dată.

”Cifrele nu mint. Emitem în continuare mult prea mult dioxid de carbon și alte gaze de seră, iar procesul trebuie inversat”, spune Erik Solheim, liderul departamentului pentru mediu din cadrul ONU.