În perioada de „boom“ rezidenţial, Ahmet Buyukhanli a semnat în decurs de şase luni pre-contracte de vânzare pentru 1.200 de apartamente în cadrul proiectului Cosmopolis din Ştefăneştii de Jos, cel mai mare ansamblu rezidenţial dezvoltat de un investitor străin în România. Dintre acestea, cu greu a tranzacţionat 400 de unităţi locative. În prima parte a acestui an a vândut în medie câte 40 de apartamente lunar, ritm pe care îl consideră mult mai realist. Noul rulaj lunar este cu peste 30% mai mare decât cel înregistrat în 2014, când pe parcursul întregului an a vândut 356 de locuinţe. „Anul acesta ne aşteptăm să vindem între 400 şi 460 de apartamente şi vrem să construim în jur de 450 de locuinţe noi. Anul trecut a fost bun, iar anul acesta pare să fie şi mai bun, cel puţin după rezultatele din primul trimestru. Cred că sectorul rezidenţial iese din criză“, spune Ahmet Buyukhanli, proprietarul Opus Land Developement.

Cosmopolis a ajuns să cuprindă peste 1.700 de apartamente, după investiţii care depăşesc 250 mil. euro. Dezvoltarea proiectului este asigurată acum din veniturile obţinute din vânzări, finanţarea bancară fiind utilizată doar punctual, pentru sume mici.

Creşteri de preţ

Numai în această primăvară, dezvoltatorii imobiliari au scos la vânzare, doar în interiorul Bucureştiului, şapte proiecte de talie medie şi mare, care vor aduce pe piaţă circa 3.000 de locuinţe noi până la finalul anului. În opinia lui Buyukhanli, absorbirea acestor proprietăţi nu ar trebui să fie o problemă, atâta timp cât există cerere şi ratele dobânzilor rămân stabile.

„Un asemenea stoc ar trebui să fie vândut rapid, în mai puţin de un an. Îşi revine şi cererea care a fost amânată până acum de criză“, completează dezvoltatorul Cosmopolis.

El observă un interes tot mai mare din partea investitorilor pentru segmentul rezidenţial şi se aşteaptă ca volumul de locuinţe livrate anual să crească. Revenirea atenţiei către proiecte în interiorul oraşului este o altă tendinţă vizibilă în ultimele luni, iar Buyukhanli spune că mai există terenuri disponibile chiar şi pentru ansambluri cu 100 de apartamente.

„Creşterile de preţ vor veni încă de anul acesta şi anul viitor, dar câte puţin. Important este ca aceste creşteri să fie sănătoase, nu abrupte“, atenţionează omul de afaceri.

CITIŢI ŞI Proprietarii Cosmopolis au vândut terenul din Barbu Văcărescu către Kaufland

Bani din chirie

La începutul acestui an, un investitor turc a plătit circa un milion de euro pe 32 de garsoniere în Cosmopolis cu scopul de a le închiria. Randamentul acestei investiţii este estimat la 8% pe an de firma de consultanţă imobiliară Coldwell Banker Affiliates of Romania, care asigură vânzarea proiectului din Ştefăneşti.

„Tipul de investitor pe care îl avem în proiectul nostru, de la cei interesaţi de un număr mic de apartamente şi până la cei care vor mai multe, cumpără direct pentru a închiria, nu pentru a revinde. Apetitul s-a schimbat şi cumpără pe termen lung pentru veniturile din chirii“, menţionează Ahmet Buyukhanli.

Chiriile practicate în cadrul complexului sunt de 275 de euro pentru o garsonieră, circa 350 de euro pentru un apartament cu două camere, 450 de euro pentru unul cu trei camere şi de la 550 de euro pentru vile. Cel mai important lucru pe care omul de afaceri l-a învăţat de pe urma crizei imobiliare este să îşi adapteze produsele nu doar la ceea ce oamenii vor să aibă, ci şi la ceea ce îşi permit. Acesta este motivul pentru care a redus atât din suprafaţa apartamentelor, cât şi din regimul de înălţime al blocurilor.

Preţurile de vânzare din cadrul Cosmopolis încep de la 29.000 de euro pentru o garsonieră cu o suprafaţă construită de 49 mp, de la 48.500 de euro pentru un apartament cu două camere şi suprafaţă de 67 mp, în timp ce un apartament cu trei camere, cu o suprafaţă de 82 mp, are un preţ de 54.900 de euro. Preţul vilelor începe de la 76.000 de euro pentru cele de 94 mp.


Te-ar putea interesa și: