Dezvoltatorii de pe piaţa imobiliară au căzut de acord că prea puţine locuinţe noi se încadrează, ca preţ, în programul guvernamental „Prima casă”. De aceea, mulţi dintre ei încearcă să-i ademenească cum pot pe cei care ţin să-şi achiziţioneze o casă nouă prin credite bancare garantate de stat.

Există în portofoliile unor proiecte imobiliare noi şi locuinţe care se încadrează în program, mai ales că, până la startul „Primei case”, piaţa imobiliară a avut mult de suferit, fapt pentru care dezvoltatorii au fost nevoiţi să mai lase din preţuri încă din primăvară.

Recompartimentări sau dotări standard în minus

„Mulţi dintre dezvoltatori au recurs la resturcturarea întregului proiect, au scos dotări care erau standard şi au compartimentat apartamentele numai să se încadreze în programul guvernamental, pentru că în primul rând îi interesează să vândă”, susţine Matei Maloş, director la AnsambluriDeCase.ro.

„Reducerile de preţ şi recompartimentarea unităţilor locative sunt măsuri care au prins contur înainte de acest program, pentru că locuinţele noi erau greu accesibile. Cererea fiind foarte mare, oamenii aveau nevoie de locuinţe ieftine, la preţuri decente, iar programul s-a potrivit cu această tendinţă, a fost un imbold pe piaţa imobiliară”, au declarat, pentru Capital.ro, consultanţi ai companiei EuroMetropola.

Rate direct la dezvoltator

Citylights Pipera este unul dintre proiectele care au în portofoliu garsoniere cu preţuri sub 60.000 de euro, iar pentru apartamentele de două camere dezvoltatorul are două tipuri de ofertă pentru clienţii care vor să le cumpere prin credit garantat de stat.

„Pentru prima soluţie, clienţii au nevoie doar de avansul cerut prin program, iar restul se plăteşte în rate direct la dezvoltator, având însă nevoie de un codebitor. A doua soluţie, pentru clienţii care au în afara avansului cerut de banci şi circa 10.500 euro, beneficiază de rate de la dezvoltator fără alte garanţii”, ne-a informat Florin Chiriţă, general manager la Alf Company.

Apartamentele din Citylights Pipera cu două camere, cu garaj la subsol,  au preţul între aproximativ 85.000 şi 95.000 euro (cu TVA inclus) la o suprafaţă de 79-86 mp.

Unele garsoniere noi se încadrează în marja de 60.000 de euro

Contactat de Capital.ro, omul de afaceri Ionuţ Negoiţă a afirmat că ansamblul Confort City a fost de la început conceput în aşa fel încât preţurile să fie accesibile pentru clasa de mijloc, drept pentru care nu au fost nevoie de ajustări speciale pentru ca apartamentele să se încadreze în programul „Prima Casă”.

„Sunt garsoniere  de 39.500 de euro sau de 47.000 de euro, iar apartamentele cu două camere sunt la 59.500 şi 62.000 de euro. La aceste preţuri se adaugă TVA-ul de 5%, astfel că locuinţele de două camere se încadrează şi ele oarecum în programul guvernamental”, a exemplificat Ionuţ Negoiţă.

Pe lângă asta, omul de afaceri a precizat că încă din martie oferă clienţilor posibilitatea de a plăti rate direct la dezvoltator şi că se vor căuta soluţii pentru a aplica această facilitate şi în cadrul programului, în cazul apartamentelor mai scumpe.

Case construite în regie proprie

Şi nişa celor care şi-au pus bani de-o parte pentru construcţia unei case în regie proprie a fost speculată de dezvoltatori. EuroMetropola în asociere cu firmele de construcţii Consola Grup şi Equs Construct a demarat un proiect prin care sprijină iniţiativa guvernamentală „Prima Casă”.

Proiectul adresat beneficiarilor de credite garantate de stat constă în  realizarea de case individuale în zona de Nord a Capitalei, la preturi de 480 euro/mp construit. Recomandarea companiei este o casă de 130 mp şi cu un teren aferent de 500 mp, care poate fi achiziţionată la cheie cu preţul de 85.000 euro + 5%TVA. Locaţiile disponibile pentru acest proiect sunt în Buftea, Crevedia, Săbăreni şi Tamaş.