Unul dintre cele trei bancomate ale unei sucursale BCR de pe bulevardul Theodor Pallady din București au fost aruncate în aer, ieri dimineață. Polițiștii au ajuns la fața locului imediat.

Potrivit autorităților, hoții au folosit în premieră în România, conform cercetătorilor, o substanță explozivă artizanală foarte puternică și folosită de Jihadiști în atacuri, numită ”Mama lui Satan”.

Fostul director al Serviciului Român de Informaţii Costin Ceorgescu  susţine că la dosar lucrează mai multe instituţii ale statului.

„Tocmai pentru că s-a folosit un anumit material exploziv, acest caz nu mai este numai de competenţa Poliţiei Române, ci a intrat în raza de cercetare a serviciilor de informaţii. Acestea, la rândul lor, au cerut date şi de la serviciile aliate sau partenere. Trebuie lucrat repede, dar şi cu mare atenţie pentru a vedea care este sursa de aprovizionare a hoţilor. Autorii trebuie prinşi cât mai repede pentru că avem de-a face cu o situaţie extrem de periculoasă care poate escalada. Problema este că acest tip de exploziv a putut fi procurat sau produs şi mai apoi folosit în România. Asta  înseamnă că poate fi procurat şi de alte persoane, care pot avea cu el alt gen de intenţii în afară de jefuirea băncilor. A cam ajuns briciul în mâna maimuţei şi trebuie recuperat imediat”, atrage atenţia expertul.

Substanța „Mama lui Satan” este extrem de puternică și e de ajuns o cantitate extrem de mică pentru a provoca daune teribile, așa cum s-a întâmplat în atacurile de la Paris sau Bruxelles.

” Se poate produce oarecum uşor din substanţe aproape comune, care pot fi relativ simplu de procurat. În Siria un astfel de exploziv era produs de jihadiştii din ISIS în căzi de baie. Substanţa se evidenţiază prin puterea sa de distrugere şi prin faptul că, la prelucrare, este foarte instabilă, astfel că orice mişcare bruscă poate determina detonarea accidentală. Din această cauză câţiva jihadişti neatenţi au şi sărit în aer cu tot cu atelierul în care prelucrau substanţele componente.”, potrivit Adevarul.ro.