”Așa îi place lui Sabin să spună, mai ales la televizor, că e un jurnalist care luptă împotriva corupției. Acum luptă și cu jurnaliștii de la alte ziare, în special cu cei de la Evenimentul zilei, din motive doar de el știute. Nu suntem fricoși, așa că e timpul să-I răspundem cu aceeași monedă.

Unii cred că se verifică zicerea din popor cu facerea de bine… Eu cred că o face interesat și pentru că e străpuns de o ipocrizie rar întâlnită la un jurnalist. O face demult, dar mi-am înfrânat mereu pornirea de a-l ataca, fiind tributară principiului că nu mă războiesc cu colegi din presă decât în cazuri extreme, când deja opiniile lor au luat forma unor dejecții. Iar în acest moment, Sabin Orcan asta a făcut: propagă tot felul de mizerii, exagerează voit în opiniile sale cu privire la cotidianul „Evenimentul zilei” al cărui redactor șef sunt și unde colegii mei muncesc din greu pentru ca acest ziar să se vândă în ediții tipărite în era tehnologiei.

Am decis, deci, să răspund repetatelor denigrări pe care le aruncă în spațiul public. A început prin a-l ataca pe Dan Andronic, apoi pe Ion Cristoiu, prin remarci malițioase și tendențioase. Când, după eșecul său la „România liberă”, din nou și-a dovedit neputința managerială și editorială la revista Newsweek, vânzările fiind mult-mult sub așteptări, Sabin Orcan a început să toace ziarul „Evenimentul zilei”, dar mai ales site-ul acestuia. Vineri, a dat (din nou) măsura caracterului său duplicitar.

Ultima postare de pe site-ul revistei sale este tot un atac jegos, sub o motivație la fel de mizerabilă: o analiză a presei, făcută de nu-se-știe-cine de la ONG-ul „Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație” (CRJI). Sub un nume fictiv, Orcan publică articolul „EVZ și România liberă, sateliții Sputnik. Diversiunea se extinde”, invocând „analiza” CRJI asupra conținutului unor publicații media, în perioada iulie-septembrie 2018. În baza ei, autorul afirmă, fără a prezenta niciun fel de titluri, că „Evenimentul zilei a fost mai insistent manipulator (și cu atitudini anti-occidentale mai evidente) chiar decât Sputnik”. Nici „analiștii” anonimi de la CRJI, nici ziaristul lui Orcan nu precizează în textele lor că se referă la site-urile unor ziare și nu la ziarele tipărite. Până și cititorii cunosc diferența de calitate dintre cele două formule de presă și știu că pe site-urile ziarelor tiparite apar și preluari diverse de pe alte platforme online, cu citarea sursei. Deci nu mai insist asupra porcăriei CRJI și interpretarea lui Orcan. Am lucruri mult mai grave să comunic despre el, care-i dezvăluie fața hâdă de luptător anti-corupție și de manipulator.

 

Sabin Orcan este un ziarist care ne-a dezamăgit pe mulți dintre noi, foștii lui colegi de la „Evenimentul zilei” și „Adevărul”, atunci când am aflat lucruri urâte despre modul în care înțelege să facă presă. Până la un punct, mi-am zis că e treaba lui, că-l vor descoperi cititorii sau telespectatorii posturilor unde se duce să-și cânte ariile anti-corupție și propagandistice și că nu-mi voi încălca principiile de a nu intra într-o polemică acidă cu el.

Dan Andronic, împăciuitor, m-a temperat chiar și în momentul în care Sabin Orcan aruncase o mare minciună pe piață. De data asta, gata! E timpul să dăm cărțile pe față deoarece impostura a atins cote greu de sportat. Nu pot să mai fiu conciliantă când fostul coleg susține că eu, Dan Andronic, Ion Cristoiu și restul redacției „Evenimentul zilei” manipulăm în favoarea rușilor, criticăm interesat DNA și Opoziția și nu respectăm regulile jurnalistice. O minciună cât casa! „Evenimentul zilei” a fost singurul ziar apostrofat de Ambasada Rusiei pentru articolele în care protestam față de încercările de manipulare ale istoriei. Nu Sabin Orcan , ci Ion Cristoiu și Mirel Curea au fost vizați de reacția vehementă a rușilor.

M-am săturat ca Orcan sau altul să lovească în ziarul la care muncim atâția oameni, fără șobolănisme și fără să ne războim cu acești colegi de breaslă înregimentați și mânați de tot felul de interese.

Eu nu vin cu vorbe aruncate în vânt, Sabine, ci cu faptele tale, care ar trebui să spargă oglinda dacă te-ai privi în ea. Dar cred că și ție și-e rușine uneori… Am să încep cu reproșurile pe care ți le-a făcut fostul nostru șef din vremea în care eram colegi la Adevărul Holding, lăsând „bomboana” EVZ la sfârșit, să fie savurată în liniște.

Răzvan Cornețeanu, fostul manager al trustului Adevărul, cel care l-a promovat în funcții editoriale de top în structurile orgaziționale, a fost printre primii oameni din presă care au vorbit despre duplicitatea lui Sabin Orcan și relația lui, dincolo de limitele deontologice, cu patronul său de la „România liberă”, Alexandru Adamescu.

 

Reacția lui Cornețeanu a venit anul trecut, după ce Orcan a concediat niște jurnaliști de la ziarul familiei Adamescu susținând „că nu era mulțumit de ei și nu pentru că primise ordine de la familia Adamescu, așa cum îmi relatase doar cu puțin timp înainte de 24 Februarie(2018)”. Lor, ziariștilor, „Sabin le-a spus invers, cum că a fost forțat să o facă de către patron”, a scris la acel moment Răzvan Cornețeanu. Și tot el îl înfățișează publicului pe cel pe care l-a propulsat în sfera de sus a presei, i-a dat un cozonac de mâncat, iar Sabin i-a reproșat violent și de față cu martori că ia apărarea jurnaliștilor concediați. Supărarea lui Orcan venise de la comentariul cu titlul „Sabin, Familia Adam(escu) și Minciuna. Nu o fabulă ci o poveste ce nu va fi niciodată publicată în România Liberă”, pe care Răzvan l-a publicat pe pagina lui de facebook.

Cam asta e povestea, la care trebuie să adaug că Sabin nu ar fi ajuns niciodată la Adevarul fără susținerea mea totală și necondiționată iar în Iași nu avea cum să facă jurnalism. Încrederea, funcția plină de responsabilități și salariul pe care i l-am acordat la Adevărul (sfătuit și de alți colegi), mentalitatea de „supraviețuitor”, toate l-au ajutat să ajungă pe o poziție neclară la România Liberă unde valsează între șef al redacției, manager executiv și omul de casă al familiei Adamescu”, a scris anul trecut Răzvan Cornețeanu. Dar acestea pot părea doar vorbe. Să trecem, însă, la fapte și mai concrete, care arată câtă ipocrizie zace în acest „jurnalist anti-corupție”, ce se declară apărător al DNA.

 

În vremea în care Sabin bătuse palma cu Dan Adamescu și preluase conducerea ziarului „România liberă”, el îl ruga pe Dan Andronic să îi dea o mână de ajutor în a arăta că Dan Adamescu și Alexandru Adamescu sunt victimele politice ale DNA. Îi explica (parșiv) că el s-a poziționat de partea lui Kovesi și a luptei anti-corupție, că îi are în redacție pe Mălin Bot, Mircea Marian, Ondine Gherguț și Silviu Sergiu și nu poate să publice anchete cu abuzurile DNA ca să-și apere patronii. Dan l-a înțeles, îl știa pe Dan Adamescu de mulți ani și cunoștea situația dramatică în care se găsea acesta. I-a promis lui Sabin Orcan că-l va ajuta prin publicarea comunicatelor date de avocați sau de fiul miliardarului, Alexandru Adamescu (inculpat și el, dar domiciliat la Londra), iar dacă vor aprea dovezi privind abuzurile anchetatorilor, „Evenimentul zilei” va informa.

Ca să fie clar! În acel moment, Sabin Orcan era șeful „României libere”, angajatul familiei Adamescu. În mod transparent, Dan Andronic a discutat despre aceste lucruri cu mine și cu Mirel Curea, la momentul în care Sabin Orcan l-a anunțat că se va organiza o conferință de presă la Londra în care urmau să fie demascate abuzurile DNA. L-a rugat să fie prezent acolo, alături de alți jurnaliști. Era în vara lui 2016, iar Orcan, luptătorul împotriva corupției, asista un „penal într-o campanie de dezvăluiri. Ciudată combinație, nu-I așa?

Noi i-am spus lui Dan Andronic că nu e bine, că nu suntem de acord să-l susținem pe Orcan în demersurile sale, mai ales că foști angajați ai „Evenimentului zilei” ne atacau în „România liberă”. Acum sunt convinsă că Sabin Orcan îi instiga. Nouă ni se părea aberant ca el să pozeze în apărător al lui Kovesi și DNA, iar apoi să-l vedem pe Sabin Orcan cum bălăcărește EVZ prin vreo emisiune televizată. Dan Andronic a înțeles punctul nostru de vedere și, cu prima ocazie, l-a adus și la cunoștința publicului, publicând pe pagina lui de facebook mail-urile dintre el și Orcan, din data de 16 decembrie 2016.

Anterior, în luna august, când Sabin Orcan pregătea cu avocații din Londra o campanie despre modul în care s-a cerut arestarea lui Alexandru Adamescu, l-a invitat pe Ion Cristoiu la o cafea. Știa, evident, că acesta critica în editorialele sale abuzurile DNA și l-a rugat să-l ajute să-și salveze patronul și, implicit, ziarul „România liberă”. Știa că Maestrul e sensibil la asta. Da, atunci, i se adresa cu acest apelativ!

 

Ion Cristoiu mi-a povestit: „Orcan m-a rugat să merg la Londra și să susțin în fața instanței ce știu despre modul în care a acționat DNA în cazul Adamescu. Dorea să pledez pe ideea pe care o tot susținusem în editorialele mele, că DNA face poliție politică. Inițial, am acceptat, dar am pus condiția că merg acolo doar pe banii mei, să-mi plătesc tot ca să nu se spună că am avut vreun interes. Apoi, i-am zis că nu mai merg la Londra, că pierd prea mult timp. M-a rugat atunci să scriu un text despre situația lui Adamescu și să-l citesc în fața unei camere video. Iar într-o zi mi-a trimis pe mail un text în care avocații îmi dădeau indicații despre ce să spun. Așa cevaaa… Mi-am dat seama că Orcan este, de fapt, agentul de influență al lui Adamescu și, cu maximă ipocrizie, el vroia să critic eu DNA ca să pozeze el în jurnalist care apără DNA. I-am răspuns civilizat, poate prea civilizat, derobându-mă de angajament”. Iată o parte din schimbul de mesaje dintre Orcan și Cristoiu!

„Orcan: Bună ziua! Aveți o schiță de la avocați, cu punctele pe care ar dori să le atingeți în materialul scris. Dacă îl puteți preda într-o săptămână – două, ar fi foarte bine. Și apoi vor stabili ei împreună cu dvs. când vin să realizeze înregistrarea. Cristoiu: Stimate domnule Orcan. Îmi pare rău, dar toate eforturile mele de a compune ceva pe această temă s-au dovedit zadarnice. Toată afacerea cu materialul m-ar scoate din lucrul la o carte: timp pierdut, energie cheltuită, concentrarea preocupărilor pe un subiect care mi-e străin și, în plus, lipsit de interes. V-am scris acest email pentru a vă informa că renunț la angajamentul pripit luat cu cîteva zile în urmă”.

Memoria internetului păstrează articolele publicate de diferite site-uri despre prezența lui Orcan la acea conferință de înfierare a abuzurilor procurorilor din România, dar și la demersurile ulterioare. Sabin i-a scris și lui Dan Andronic, așa cum spuneam, în 16 decembrie 2016. Îl anunța că îi trimite un text scris în engleză în care se vorbea despre abuzurile DNA și o notă despre autor și îl ruga să îl publicăm în EVZ.

Răspunsul lui Dan Andronic a fost elegant, ca de la ziarist la ziarist, dar tranșant și, cu siguranță, nu i-a plăcut deloc șefului de atunci de la „România liberă”: „Sabin, după toate jignirile și conflictele dintre Mălin Bot și cei de la EVZ, nimeni din redacție nu mai este de acord cu publicarea unor asemenea articole. Le consideră PR pentru familia Adamescu și nici nu vor să audă. Din păcate, am ajuns în situația pe care am prevăzut-o”. Adică la război, Sabine, că nu suntem proștii tăi!” încheie Simona Ionescu.