Președintele SUA a plătit „750 de dolari impozitul federal pe venit în 2016 și nimic în zece din ultimii cincisprezece ani – în mare parte pentru că a pierdut mulți bani”, informează „The New York”.

Cotidianul american citat a dezvăluit „ceea ce că Trump a refuzat să arate”, se entuziasmează „Washington Post”. Ziarul din New York „a zguduit Washingtonul”, duminică, 27 septembrie, „publicând o anchetă ‘explozivă’ ” și „surprinzător de detaliată a impozitelor președintelui Donald Trump, care a divulgat cât de puțin a plătit statul autoproclamatul miliardar de-a lungul anilor”, rezumă situaţia şi ziarul „Slate”, notează Courrier International. 

„New York Times” afirmă că a studiat datele fiscale ale fostului mogul imobiliar „mai bine de două decenii” „și sutele de companii care alcătuiesc grupul său” necotat. Refuzul său repetat de a-și dezvălui declarațiile fiscale a făcut ca acestea să se numere printre „cele mai căutate documente din memoria recentă”, scrie „New York Times” într-un alt articol, enumerând cele 18 dezvăluiri extrase din această „mină de documente fiscale”.

Potrivit ziarului, „Donald J. Trump a plătit 750 de dolari impozit federal pe venit în anul în care a câștigat președinția”, în 2016, și tot atât „în primul său an în Casa Albă”, în 2017. Și „nu a plătit deloc impozit pe venit în 10 din ultimii 15 ani, în mare parte pentru că a raportat mai multe pierderi de bani decât câștiguri”.

Trump a plătit cele mai puține impozite

„The New York Times” constată că această evaziune fiscală „îl deosebeşte” de predecesorii săi la Casa Albă, care „toţi, au făcut publice” informațiile cu privire la impozitele lor: „Domnul Trump este poate cel mai bogat președinte american din istorie. Totuşi, el a plătit adesea mai puține impozite decât alți președinți recenți. Barack Obama și George W. Bush plăteau în mod regulat peste 100.000 de dolari pe an – și uneori mult mai mult – în impozite federale pe venit în timpul mandatului lor. Pe de altă parte, Trump conduce un guvern federal la care a contribuit puțin în ceea ce privește veniturile fiscale de mai mulți ani”.

La mai puțin de o oră după publicarea articolului, Donald Trump a negat aceste informații, denunțând „știri false” în timpul unei conferințe de presă de la Casa Albă, relatează Fox News. „Sunt informații falsă, complet inventate. (…) Am plătit mult și am plătit și multe impozite pe venit la nivel de stat”. 

Ocupantul Biroului Oval, care, aşa cum amintește canalul conservator, a declarat în repetate rânduri că a fost supus unui audit de rutină de către Serviciul de venituri interne, ar împiedica publicarea documentele în cauză. „Sunt în proces de audit”, a spus el. „Ei fac o evaluare”. Afirmaţii „false”, corectează Dean Baquet, directorul ziarului „New York Times”, care promite „articole suplimentare în săptămânile următoare”.