Ion Iliescu, fostul președinte al României, a fost cel care a preluat cârma țării imediat după Revoluție. Anumite voci spun că în spatele moarții Elenei și a lui Nicolae Ceaușescu și a căderii comunismului în România, a stat o lovitură de stat.

Ion Iliescu a fost în 1989 președintele Frontului Salvării Naționale, iar ulterior al Consiliului Frontului Salvării Naționale.

Înainte să fie executați, soții Ceaușescu au discutat despre faptul că Ion Iliescu a preluat puterea. Această conversație a fost consemnată în dosarul Revoluției, în care Ion Iliescu va fi judecat pentru infracțiuni împotriva umanității.

„La data de 24 decembrie 1989, în sediul MApN, grupul de decizie politico-militara din cadrul CFSN (Iliescu Ion, Brucan Silviu, Militaru Nicolae și Voiculescu Voican Gelu) a hotărât ca, la data de 25 decembrie 1989, să fie organizat un proces simulat în urma căruia Ceaușescu Nicolae și Elena să fie condamnați la moarte și executați imediat”, prezintă faptele procurorii militari, potrivit ziare.com.

Unul din martorii dosarului este Ion Tecu, care în 1989 avea gradul de maior și era locțiitor al comandantului unității.

„Am discutat despre generalul Militaru Nicolae, despre care inițial nu și-a adus aminte, dar după câteva minute a spus că îl știe pe acesta foarte bine și că este agent sovietic care a trădat grosolan cu câțiva ani în urmă și care merită executat, dar au intervenit rușii și a fost nevoit să îl ierte și să-l numească adjunct al ministrului Construcțiilor. Mi-a spus că până să plece din biroul sau din Comitetul Central, spre elicopter, a lăsat pe masă schema întreagă de organizare a Securității și că l-a rugat pe generalul Stănculescu să o strângă și să aibă grijă de ea, fiind grăbit către elicopter de către generalul Stănculescu. Mi-a spus că dosarele Corbii 1 și Corbii 2, legate de agenții ruși aflați pe teritoriul României în funcții înalte sau pe teren, se aflau în biroul său, în fișet”, a spus acesta.

Un alt martor important al dosarului este locotenent-major Iulian Stoica, fost șef al cercetării la UM 01417 Târgoviște. El a dezăluit o dicuție șocantă a soților Ceaușescu, înainte de afi executați.

„Le-am povestit, la solicitare, soților Ceaușescu ce văzusem la televizor. (…) Când i-am spus despre Ion Iliescu, Nicolae Ceaușescu s-a înfuriat și a spus Cine mă!? Spionul ăla sovietic? uitându-se spre Elena Ceaușescu, repezindu-se spre ea, i-a spus: Tu nu m-ai lăsat să-l termin! Acum o să ne termine el pe noi.„ „Ți-am spus să-l lichidam, dar nu m-ai înțeles, ai spus că este suficient să-l marginalizăm”, i-a reproșat dictatorul soției.

Acesta a avut o carieră notabilă în timpul comunismului. El a fost secretar al Comitetului Central al Uniunii Tineretului Comunist din 1956 și membru al Comitetului Central al PCR. De asemenea, aceasta a ocupat funcția de șef al Departamentului de propagandă al Comitetului Central al PCR.