Institutul Naţional de Statistică a anunţat că România a înregistrat, în luna octombrie, o rată anuală a inflaţiei de 7,9%, faţă de 6,3% în luna septembrie. Sunt cele mai mari creşteri de preţuri înregistrate în ţara noastră din 2008 încoace.

Adrian Vasilescu, BNR: Numai şase produse din câteva mii au reuşit să strice media inflaţiei

Adrian Vasilescu, consultant de strategie la BNR, explică faptul că numai şase produse din câteva mii au înregistrat “creşteri extravagante”, reuşind astfel să strice media inflaţiei şi să tulbure tot tabloul pieţei de consum din România.

În plus, reprezentantul Băncii Naţionale afirmă că decizia BNR de majorare a dobânzii cheie cu numai 0,25 puncte procentuale a fost cea corectă.

“Pe tot tabloul, ceea ce a determinat această inflaţie mare din luna octombrie adunăm câteva produse. Creşteri medii, fasole, creştere mare, cartofi. Atât la produse alimentare.

La produse nealimentare: combustibili, tutun şi ţigări şi la servicii: apă canal, salubritate. Atât, câteva produse. Dacă le numărăm sunt 6 produse din câteva mii, dar cu creşteri extravagante, au stricat media inflaţiei şi au tulburat întregul tablou al pieţei de consum.

Ce înseamnă asta? Că Banca Naţională a avut dreptate când a mărit numai cu 0,25 puncte procentuale şi nu cum a cerut sau aştepta piaţa, cu 0,50 puncte procentuale”, a declarat Adrian Vasilescu pentru Agerpres.

Carburanţii, energia electrică şi gazele naturale nu pot fi influenţate prin dobânda de politică monetară

Consultantul de strategie al BNR a mai explicat faptul că, oriunde în lume, carburanţii, energia electrică şi gazele naturale sunt considerate produse ale căror preţuri nu sunt influenţate de politica monetară.

Chiar dacă o bancă centrală, precum FED din Statele Unite sau Banca Centrală Europeană, ar ridica dobânda de politică monetară la 100% tot nu ar putea influenţa aceste produse, afirmă Adrian Vasilescu.

Preţurile acestor produse produc efecte la 12 luni de acum înainte şi chiar dacă preţurilor lor vor stagna ele se vor resimţi, pentru că au pondere mare în coşul de consum, a mai indicat consultantul BNR. El spune că ne putem aştepta, în lunile următoare, la scumpiri şi când vine vorba despre energia termică, care a avut deocamdată o creştere de 1,12%.

“Banca Naţională, deşi nu avea încă tabloul inflaţiei de la INS, şi-a făcut propriile calcule”

“Acum o să mă întrebaţi de ce totuşi a ridicat BNR dobânda cu 0,25 de puncte şi nu a lăsat la 1,50%. Pentru că s-a simţit ceva în luna septembrie şi în luna octombrie şi mai mult.

Banca Naţională, deşi nu avea încă tabloul inflaţiei de la INS, şi-a făcut propriile calcule şi a ajuns la concluzia că încep să se simtă în tabloul general influenţele asupra altor preţuri ale combustibilului, energiei electrice şi gazelor.

Şi atunci era nevoie de o creştere de 0,25 de puncte procentuale pentru a combate influenţele acestor produse, combustibilului, energiei electrice şi gazelor, asupra preţurilor generale”, a mai declarat Adrian Vasilescu.