Cel care conduce departamentul pentru situații de urgență din cadrul Ministerului de Interne, Raed Arafat, a explicat în emisiunea lui Radu Tudor de la Antena 3 ca în urmă cu un s-a făcut o simulare la nivel european pentru o astfel de situație. Numai că se pare că nimeni nu a luat-o în serios. Potrivit acestuia, pandemia trebuie să fie ”o lecţie serioasă pentru noi toţi”.

”Majoritatea ţărilor sunt nepregătite. Acum căutăm ventilatoare, injectomate, echipamente de protecţie. Astfel de discuţii au avut loc în grupul de lucru la NATO. (…) Anul trecut am avut un exerciţiu făcut la Bruxelles pe scenariul unei pandemii. În acest exerciţiu, concluzia a fost că nu suntem nepregătiţi, că nu avem stocuri.

Cu toate acestea, am găsit rezistenţă, oameni care nu înţelegeau de ce să cheltuim bani, milioane, pe stocuri, să cumpărăm echipamente şi să le ţinem stocate. Au început colegi care au spus că pentru pandemie ne trebuie numai vaccinul de ebola. Au spus că nu e cazul încă. Uitaţi-vă că acum fugim după echipamente”, a spus Raed Arafat.

Practic, secretarul de stat ne explică faptul că în aceste zile suntem victimele unei ignoranțe crase din partea responsabililor medicali din toată Europa. Secretarul de stat afirmă că ”această criză va trece, dar sper că lecţia va fi că trebuie să fim mai pregătiţi”.