Claudiu Năsui critică dur Guvernul Ciucă: Este o ticăloșie. Ce l-a enervat pe fostul ministru al Economiei

Claudiu Năsui a trimis un comunicat de presă în care spune că ”prin ordonanța de guvern adoptată ieri, 17 decembrie 2021, guvernul Ciucă achită promisiunile electorale ale PNL din 2020 din banii românilor”.

De asemenea, fostul ministru al Economiei mai notează că ajutorul din partea Uniunii Europene ”a fost scos din schemă” și că ajutorul de stat pentru companiile afectate de măsurile impuse vor fi plătite din banii pe care firmele le-au dat la bugetul de stat.

Fostul ministru aduce aminte că în 2020, Guvernul PNL a elaborat o schemă de ajutor de stat pentru companii care cuprindea trei măsuri, astfel:

  • Măsura 1 – microgranturi în valoare de 2.000 de euro pentru microfirme
  • Măsura 2 – granturi pentru capitalul de lucru de până la 150.000 de euro
  • Măsura 3 – investiții, cu sume cuprinse între 50.000 euro și 200.000 de euro

Claudiu Năsui notează că, în total, aceste măsuri aveau o valoare de 1 miliard de euro – 766 milioane de euro de la Uniunea Europeană, 120 milioane de euro de la bugetul de stat și 114 milioane de euro cofinanțări de la firmele beneficiare.

În plus, scrie ministrul, România avea semnată cu UE o finanțare de 766 milioane de euro, din care 265 milioane erau destinați Măsurii 2.

PNL a promis 1,3 miliarde de euro din bani europeni

Măsura 2 a fost lăsată de Virgil Popescu, ministrul economiei al guvernului PNL, cu un gol de finanțare de 500 de milioane de euro, bani europeni promiși fără acoperire. Pe 18 noiembrie 2020, cu doar 19 zile înainte de alegerile parlamentare, guvernul PNL a suplimentat Măsura 2 cu 500 milioane de euro din fonduri europene inexistente. A promis în campanie 1,3 miliarde de euro din bani europeni, deși avea finanțare doar pentru 766 milioane.

La învestirea guvernului PNL-USR-UDMR, erau făcute 1.600 de plăți pe Măsura 2, și mai erau bani pentru maximum 4.000 de firme, se mai arată în comunicatul de presă.

Mai mult decât atât, Claudiu Năsui și Cristian Ghinea (fostul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene) au mutat de urgență fondurile europene de pe Măsura 3 (găsită fraudată și trimisă de Claudiu Năsui la DNA) la Măsura 2, un total de 400 de milioane de euro care au ajuns la 13.080 de firme.

Ajutorul de la UE a fost scos din schemă

În urma ordonanței de ieri, ajutorul european a fost scos din schemă, urmând ca ajutoarele să fie plătite tot de păgubiți. Cei 100 de milioane de euro rămași de plată la Măsura 2 urmează să fie acoperiți din bugetul de stat.

PNL își plătește promisiunile electorale din 2020 din banii contribuabililor afectați, nu din fonduri europene.

“În primul rând este o ticăloșie. Să promiți în campanie ajutoare europene de sute de milioane de euro pentru firmele pe care le-ai închis prin ordonanțe militare. Bani pe care, de fapt, nu îi aveai. Este și o dovadă clară de incompetență. Miniștrii actualului cabinet nici nu îndrăznesc să se gândească să îi atragă bani din surse de finanțare europeană, cum este React-EU. Este și o mârșăvie. Achitând nota de plată din banii păgubitului, contribuabilul român”, a declarat Claudiu Năsui, deputat USR, fost ministru al economiei.