Anunț de ultimă oră venit chiar de la Bruxelles. Un om cu greutate din Parlamentul European face o declarație care vizează direct România. Este vorba despre vicepreședintele Partidului Popular European (PPE). Pe parcursul preşedinţiei României a Consiliului Uniunii Europene, Uniunea a făcut progrese majore în mai multe aspecte importante cum ar fi piaţa internă digitală şi uniunea bancară, a spus Andrei Kovacev, vicepreşedinte al grupului Partidului Popular European (PPE) în dezbaterea organizată în Parlamentul European de la Strasbourg de evaluare a bilanţului preşedinţiei române.

„Multe dosare importante au fost închise cu mare succes” în preşedinţia semestrială a României, a subliniat Kovacev, menţionând în acest sens acordul privind Garda de coastă europeană şi controlul frontierelor, aspect important pentru grupul PPE.

Europarlamentarul bulgar a salutat cu acest prilej şi faptul că în timpul preşedinţiei române s-au făcut progrese în ce priveşte integrarea Balcanilor de vest, iar la recentul summit de la Sofia s-a obţinut „în sfârşit, după zece ani de blocaj, o foaie de parcurs pentru viitorul acestei regiuni”.

În acelaşi timp, potrivit lui Kovacev, „preşedinţia română a Consiliului trebuie felicitată pentru excelentul progres din prima jumătate a acestui an” în ce priveşte cadrul financiar multianual, deşi s-a dorit finalizarea negocierilor privind acest cadru înaintea alegerilor europene din mai. „PPE îşi doreşte o uniune ambiţioasă şi avem nevoie de mijloace care să corespundă acestor ambiţii. Nu ne putem aştepta ca UE să producă rezultate, să aducă răspunsuri cetăţenilor dacă nu avem şi instrumentele pentru a fi eficace şi să adoptăm măsurile necesare într-o lume în schimbare. Este foarte important să nu reducem bugetul pentru coeziune post-2020. Investiţiile în infrastructură, reformele structurale sunt esenţiale pentru regiunile noastre, dar şi pentru combaterea sărăciei, iar aici atât România cât şi noi toţi trebuie să facem mult mai multe pentru a combate sărăcia în UE”, a insistat Kovacev.

Pe de altă parte, europarlamentarul bulgar a remarcat că, „din nefericire, Consiliul încă nu binevoieşte să acorde accesul României şi Bulgariei în spaţiul Schengen”. „Am fi apreciat ca preşedinţia României să obţină rezultate şi mai bune în discuţiile cu vecinii şi în toate negocierile care ţin de zona Schengen”, a menţionat el.

Vicepreşedintele PPE a amintit şi de negocierile desfăşurate în perioada preşedinţiei române cu privire la numirea unui candidat pentru Biroul procurorului european, care, a menţionat el, ar urma să protejeze inclusiv interesele financiare ale UE. „Dar banii nu sunt totul. Să nu uităm care sunt valorile noastre, care au la bază democraţia, statul de drept şi respectarea drepturilor fundamentale. Statul de drept este o valoare la care grupul nostru PPE ţine foarte mult”, a spus în context europarlamentarul bulgar.

Andrei Kovacev a evocat, în fine, „succesul deosebit al summitului de la Sibiu organizat de preşedintele Klaus Iohannis, unde şefii de state şi de guverne au semnat Declaraţia de la Sibiu, punând temelia unei Uniuni mai puternice, mai unite”.