Mugur Isărescu ar fi trebuit deja să iasă în spațiul public, așa cum îi cere fișa postului și funcționarea sub autoritatea Parlamentului. Cel mai ieftin mesaj de politică monetară este discursul. Isărescu se ferește și chiar evită pe argumente inventate să îl folosească. Nu este de interes public ce se întâmplă în privința cursului de schimb? Ba da, este. Nu este de interes public o acuzație privind manipularea de către bănci a ratei de dobândă ROBOR? Ba da este, scrie analistul economic Radu Soviani. 

Desigur, Mugur Isărescu preferă să folosească instrumente de politică monetară mult mai scumpe, cum ar fi vânzare de Euro din rezerva valutară, în opinia mea la fel de ineficient cum a prăpădit un miliard de Euro în criza valutară din octombrie 2008 (pentru a apăra nivelul de curs de 3,6, și a reușit, doar pentru 3 luni, prăpădind miliardul).
Neprezentându-se, Isărescu transmite pieței că nu are ce să zică și că își permite să ignore o invitație a Parlametnului. Rezultatul? Pagubă în rezerva valutară.

De ce nu se duce Mugur Isărescu.

Răspunsul scurt este: de frică. Mugur Isărescu nu a putut să uite cântecul de lebăda al fostului să colaborator, cadru de încredere, Mișu Negrițoiu, atunci când acesta a fost revocat de Parlament pentru destabilizarea pieței asigurărilor și, așa cum s-a văzut, pentru înțelegerea la preț făcută de asigurătorii RCA, la scutul și cu sprijinul lui direct. Lui Mugur Isărescu este în teamă că va fi revocat.

Ca și Mișu Negrițoiu, care a semnat un protocol secret ca Preșdinte ASF cu SRI, Mugur Isărescu, cu protocl cu SRI, se crede protejat de către SRI. Mișu Negrițoiu nu a ascuns niciodată și chiar a recunoscut public că el a avut ,,o misiune” la ASF: ,,Eu am sentimentul că mi-am îndeplinit misiunea. Eu am venit cu o misiune clară, cu sprijin politic clar. (…) Prefer sa ies scos de politicieni, decât să ies scos de DNA. Aşa mă duc liniştit pentru ca mi-am făcut treaba”, a declarat ieri Mișu Negrițoiu.” 

 

Spre deosebire de cadrul de încredere Mișu Negrițoiu care admite public misiuni în cadrul unei autorități, teoretic, independente, Mugur Isărescu despre care presa l-a asociat cu statutul de ofițer deplin conspirat iar Mugur Isărescu nu a negat nicicum turnătoriile despre divorțuri făcute la Securitate sub numele Manole (detalii AICI), Mugur Isărescu nu vrea să fie nici revocat de Parlament, nici scos de DNA. Partea a doua pare să o fi rezovalat-o din banii plătiți de BNR (și nu de Isărescu personal) unor foști ofițeri SRI care mișună pe la cabinetul său, vajnici participanți în echipele mixte. Cum o rezolvă însă că ,,prefer să nu fiu revocat de către Parlament”? Ca întotdeauna, prin fugă.

SURSA: soviani.com