România a pierdut voturile statelor arabe din cauza intenției guvernului de a muta ambasada din Israel, în fața Estoniei cu scorul de 132 la 58.

Din cauza intenției guvernului de a muta din Israel, România a pierdut voturile statelor arabe în fața Estoniei cu scorul de 132 la 58.

Pe 2 iunie 2017, România și-a lansat la sediul ONU din New York, campania oficială pentru obținerea unui mandat de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU și a candidat contra Estoniei pe singurul loc alocat estului Europei.

Consiliul de Securitate, care are 15 membri, este cel mai puternic organ din sistemul Naţiunilor Unite şi este singurul organism mondial care poate autoriza un război. Consiliul este format din cinci membri permanenţi cu drept de veto – Statele Unite, Rusia, China, Franţa şi Marea Britanie. Alţi zece membri au mandate de doi ani, după a căror expirare sunt înlocuiţi de ţări din aceeaşi regiune geografică.

România a mai deținut patru mandate de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU: 1962, 1976, 1990 și 2004, potrivit Știridiaspora.ro.