Sunt aduși de angajatorii care au preferat să plătească transport, cazare și masa unor străini legați de slujbă, printr-un contract de doi ani, decât să caute fără success candidați din România. În ciuda deficitului de forță de muncă, puține firme fac efortul să angajeze oameni de pe alte continente.

40 de indieni au aterizat în Capitală. Mulți au mai lucrat în construcții în țările din Golf. Acum, vor lucra pe un șantier din Brașov.

„În Abu Dhabi a fost bine, dar aici în România e mai bine. Este Europa, normal! Compania are contract cu mine pe doi ani”, spune un muncitor.

Angajatorii au trecut prin toate procedurile pentru transfer de forță de muncă non-UE. Au fost în India, oferind muncitorilor care primeau, în regiunea Punjabi, 150-200 de euro pe lună, salarii de trei ori mai mari.

Dintre asiatici, angajatorii români îi preferă pe candidații budiști. Nu beau, nu provoacă scandaluri și nu părăsesc locul de muncă. Firmele sunt obligate să le acorde cel puțin minimul pe economie.

Muncitorii vor fi cazaţi în barăci, pe şantier. Sunt vegetarieni şi au bucătarul lor, care a adus şi condimente de acasă.

Pentru fiecare lucrător străin, angajatorul plăteşte în jur de 1200 de lei pe acte, între 300 şi 600 de euro biletul de avion şi eventual un comision intermediarului, potrivit Știrileprotv.ro.