Efectele pandemiei de coronavirus sunt impresionante la nivel global: peste 17 milioane de persoane au fost infectate până în prezent, iar virusul a ucis deja peste 670.000 de oameni.

Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, consideră că această pandemie este un dezastru ale cărui efecte se vor simţi se vor resimţi mult timp de acum înainte.

„Pandemia (de COVID-19) este o criză de sănătate ce are loc o dată într-un secol şi ale cărei efecte vor fi resimţite timp de decenii”, a spus şeful OMS, în cadrul unei reuniuni a Comitetului de urgenţă al OMS la Geneva, relatează Reuters.

La şase luni după ce a decretat starea de urgenţă mondială, Comitetul de urgenţă al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii s-a reunit vineri, pentru a patra oară, pentru a reevalua pandemia de COVID-19, care continuă să progreseze într-o manieră îngrijorătoare pe plan global.

Statele Unite, Brazilia, Mexic şi Marea Britanie au fost grav afectate de coronavirus în ultimele săptămâni, iar guvernele lor au depus eforturi uriaşe pentru a veni cu un răspuns eficient.

Când ne putem aştepta la apariţia unui vaccin pe piaţă?

Peste 150 de companii farmaceutice lucrează pentru găsirea unor vaccinuri, însă prima lor utilizare este aşteptată abia pentru începutul anului 2021, a transmis Organizaţia Mondială a Sănătăţii săptămâna trecută.

Deşi cunoştinţele despre noul virus au avansat, multe întrebări au rămas fără răspuns şi populaţiile rămân vulnerabile, a spus directorul OMS.

„Primele rezultate ale studiilor serologice (anticorpi) oferă o imagine coerentă: majoritatea oamenilor rămân predispuşi la acest virus, chiar şi în zonele în care au existat focare severe”, a spus el, potrivit Agerpres.

„Multe ţări care au crezut că au trecut de ce este mai rău se confruntă acum cu noi focare. Unele care au fost mai puţin afectate la început au acum un număr tot mai mare de cazuri şi decese”, a afirmat Tedros Adhanom Ghebreyesus.