România este lovită crunt de pandemia de coronavirus. Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Alexandru Rafila, a dat cărțile pe față

Rafila a spus adevărul

Rafila a explicat de ce numărul cazurilor noi de coronavirus din București crește alarmant. „O explicație care să fie 100 la sută credibilă ar putea fi făcută în urma unui studiu, pentru că nu poți decât să fii subiectiv, omul nu e suficient de obiectiv ca să poată să dea un astfel de răspuns”, a spus Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, la Digi24.

„Eu vă spun ce cred eu. Bucureștiul este un oraș dinamic, oameni din toată țara vin și pleacă din Capitală, bucureștenii sunt și turiști în zonele foarte aglomerate, pe Valea Prahovei, Brașov și litoral. Și atunci, datorită acestei dinamici a populației, sigur că și probabilitatea de transmitere a infecției este mai mare. Cred că această explicație este aproape de adevăr”, a mai spus Alexandru Rafila.

Șeful Șocietății Române de Microbiologie spune că această explicație ar trebui să fie foarte bine analizată, pentru ca măsurile de prevenire să poată fi eficiente. Alexandru Rafila nu se referă la numai la purtarea măștii în spații deschise sau reducerea programului.

„Nu ne trebuie să ne uităm niciodată la cifra dintr-o anumită zi, trebuie să ne uităm la un trend, să vedem dacă suntem pe un trend crescător, dacă suntem într-o zona de stabilitate sau de scădere. Dacă vă uitați pe situația care a fost în România începând cu data de 1 iunie aproximativ o să remarcați o creștere permanentă a numărului de cazuri.

Aceste cifre care dau senzația unei stabilizări, pe care le-am avut câteva zile la rând, ulterior sunt depășite de cifre mai mari. Ne găsim clar pe un trend crescător”, a spus Alexandru Rafila, la Digi24.

Alecandru Rafila spune că în 14 zile vom afla dacă măsurile adoptate de guvern sau de către autoritățile locale își fac efectul.

„Am putea să sperăm că la un moment dat numărul de cazuri se va stabiliza și că încet vom reduce acest număr. Vedem două tipuri de efecte: creșterea numărului de decese de forme grave. Are o întârziere, întâi vedem o creștere a cazurilor grave. Tot așa și măsurile care ar putea să reducă transmisibilitatea le putem aprecia la un interval de 2-3 săptămâni. Rămâne de văzut unde sunt mai bine aplicate, unde oamenii sunt dornici să participe la acest efort și unde sunt mai puțin eficiente”, a subliniat Rafila.