Conform documentului, pe segmentul companiilor nefinanciare, băncile au menţinut constante standardele de creditare comparativ cu trimestrul anterior.

În trimestrul II din 2019, instituţiile de credit anticipează o înăsprire marginală a standardelor de creditare în cazul împrumuturilor imobiliare şi moderată în cel al creditelor de consum destinate sectorului populaţiei. În cazul companiilor nefinanciare, aşteptările băncilor pentru următorul trimestru sunt de înăsprire marginală a standardelor de creditare.

Cererea pentru împrumuturile ipotecare a crescut marginal în primul trimestru al anului 2019, în pofida estimărilor băncilor de scădere semnificativă a acesteia.

Aşteptările pentru T2 2019 sunt de continuare a tendinţei ascendente a cererilor de credite ipotecare, însă cu o intensitate scăzută (creştere marginală). Proporţia solicitărilor de credite ipotecare respinse de instituţiile de credit a crescut semnificativ în primul trimestru din 2019.

„Cererea pentru creditele de consum s-a redus semnificativ în T1 2019, în concordanţă cu estimările băncilor din trimestrul precedent. Pentru toate categoriile de credite de consum au fost înregistrate diminuări ale cererii: semnificative pentru segmentele de împrumuturi garantate şi negarantate cu ipotecă şi, respectiv, moderată în cazul cardurilor de credit. În acest context, rata respingerilor solicitărilor de credite destinate consumului a avansat semnificativ. Băncile previzionează pentru următorul trimestru diminuarea moderată a cererii pentru toate categoriile de credite de consum acordate populaţiei. ”, potrivit Agerpres.ro.