Rata anuală a inflaţiei, indicele care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a crescut şi în martie, ajungând la 4,03%, după ce urcase la 3,83% în luna februarie, conform datelor publicate miercuri dimineaţa de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Ultimele informaţii oficiale nu facă decât să demonstreze ceea ce era deja cunoscut în piaţă, în condiţiile în care cartofii s-au scumpit cu 26,33% doar în ultimele trei luni din 2019.

Astfel, în februarie, rata anuală a inflaţiei urcase la 3,83%, după ce a crescut în ianuarie la 3,32%, de la nivelul de 3,27% atins în decembrie 2018.

În martie, faţă de aceeaşi lună din 2019, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4,45%, preţurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 4,15%, iar preţurile serviciilor au crescut cu 3,18%.

„Faţă de decembrie, printre cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat la cartofi (26,33%), alte legume şi conserve de legume (20,63%) şi citrice (10,28%).

În martie, preţul combustibililor, care are un impact mai larg asupra celorlalte preţuri, a crescut, faţă de decembrie, cu 3,82%.

La începutul lui aprilie, Banca Naţională a României (BNR) a anunţat că decizia privind menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50% pe an a fost luată în contextul în care rata anuală a inflaţiei a crescut peste valoarea previzionată, iar incertitudinile şi riscurile asociate perspectivei inflaţiei sunt legate de conduita politicii fiscale”, se arată în comunicatul INS.