Dezastru total pentru infrastructura autohtonă. Visul de a avea metrou până la aeroportul Otopeni rămâne o himeră. Autoritățile au decis să suspende licitația pentru prima secțiune a magistralei. S-a decis în acest fel după ce Strabag, cea mai mare firmă de construcţii din România, a depus prima contestaţie la această licitaţie de 1,27 miliarde de lei.

Metrorex a publicat pe 15 martie anunţul de licitaţie pentru proiectarea şi execuţia structurii de rezistenţă a secţiunii 1 Mai – Tokyo a Magistralei 6 de metrou. Valoarea contractului este estimată la 1,27 miliarde de lei, iar durata acestuia va fi de patru ani, conform economica.net.

Contractul pentru secţiunea 1 Mai – Tokyo include lucrări de proiectare şi execuţie staţii şi tuneluri: Criteriul de atribuire va fi cel mai bun raport calitate – preţ, cea mai importantă componentă fiind cea tehnică, cu o pondere de 60%, iar cea financiară va avea o pondere de 40%.

Metrorex preconizează că la licitaţie se vor înscrie cinci – şase candidaţi. „În cazul în care numărul candidaţilor selectaţi este mai mic de cinci, Metrorex are dreptul:

– fie de a anula procedura de licitaţie restrânsă;

– fie de a continua procedura de licitaţie restrânsă numai cu acei candidaţi care îndeplinesc criteriile solicitate, dacă există cel puţin un candidat care a îndeplinit criteriile de selecţie.

Sursele de finanţare ale contractului ce urmează a fi atribuit sunt asigurate din sumele prevăzute pentru obiectivul Magistrala 6, respectiv buget de stat şi fonduri externe nerambursabile în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare 2014 – 2020.

Magistrala 6 realizează extinderea reţelei actuale de metrou din staţia 1 Mai până la Aeroportul Internaţional ‘Henri Coandă’ Bucureşti. Noul tronson va permite legarea directă între Gara de Nord şi Aeroportul Otopeni, fără transbordarea călătorilor prin schimbarea peroanelor şi a trenurilor.

Linia nouă de metrou va avea un traseu de 14,2 km şi va cuprinde 12 staţii. Staţia 1 Mai (existentă), Pajura, Expoziţiei, Piaţa Montreal, Gara Băneasa, Aeroport Băneasa, Tokyo, Washington, Paris, Bruxelles, Otopeni, Ion I.C. Bratianu, Aeroport Otopeni, mai spune sursa citată.