Cu cât vor crește pensiile românilor? Scandalul din cadrul coaliției de guvernare privind noua lege a pensiilor pare departe de a se fi terminat.

În discuții a intervenit inclusiv președintele Klaus Iohannis. Acesta a cerut soluționarea conflictelor cu care se vor majora pensiile anul viitor.

Guvernul nu ar avea suficienți bani pentru a majora pensiile de două ori (SURSE)

Liderii coaliției spun că în 2024, pensiile vor crește de două ori. Există însă zvonuri potrivit cărora procentul va fi modificat. Acest lucru s-ar întâmpla din cauză că Guvernul ar mai avea nevoie de 10 miliarde de lei pentru majorarea pensiilor din septembrie şi încă nu dispune de o sursă sigură.

Adevăratul procent ar fi ieșit la iveală în urma scandalului dintre PSD și PNL. Unele persoane din cele două partide au lansat ideea că procentul de 40% ar fi nerealist și va reprezenta o presiune imensă asupra bugetului de stat.

Aşadar, surse apropiate de acest subiect au spus pentru Antena 3 că pensiile ar putea creşte în medie, anul viitor, cu numai 23%. Rămâne de văzut dacă această informaţie este reală sau nu.

Se pare că ar fi vorba despre o anvelopă de 25 de miliarde de lei, ceea ce reprezintă echivalentul a 5 miliarde de euro. Din această sumă, Executivul ar avea doar 15 miliarde de lei, insuficienți bani pentru a majora pensiile cu 40%.

Guvernul asigură că își va ține promisiunea făcută

Pe de altă parte, liderii coaliției, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, susțin că Executivul își va ține promisiunile făcute. Potrivit acestora, suma necesară s-ar putea colecta şi din combaterea evaziunii fiscale și digitalizarea ANAF.

„Partidul Național Liberal nu s-a opus creșterii pensiilor, doamne ferește. Am demonstrat practic în acești ani de guvernare că într-adevăr am crescut pensiile cu 40% ultimele două dăți în anul 2022. Cum am putea să ne gândim la chestiunea aceasta?

Singurul lucru pe care am vrut să clarificăm a fost diferența de cifre care s-au vehiculat în spațiul public. Una este să vorbești despre o anvelopă de 55 de miliarde și alta este să vorbim despre o anvelopă de 25 de miliarde.

Nu putem să ne ducem la oameni să le spunem oameni buni, știți, am promis, dar,nu se poate! Nu, am promis și ce promitem se face din 54 de miliarde în 16 ani, o cincime 11,3 % s-au reușit într-un singur an pe guvernarea liberală cu premier și ministrul la Fondurile Europene.

Am lăsat în valoare nominală la PIB 49 de miliarde de euro, peste estimare, în 2022. Asta a însemnat seriozitate, asta a însemnat încredere, asta a însemnat un dialog cu mediul de afaceri”, a declarat liderul PNL Nicolae Ciucă.

Marcel Ciolacu spune că noua lege a pensiilor este sustenabilă

Liderul PSD Marcel Ciolacu a spus că există bani și legea pensiilor se va pune în aplicare. Anul viitor pensiile vor crește de două ori, o dată la 1 ianuarie cu 13,8% și de la 1 septembrie va intra iarăși legea în vigoare cu recalculare, asigură Ciolacu.

„Legea este sustenabilă! Peste 85% dintre pensionari au o pensie mai mică de 3.000 lei. Asta este realitatea”, spune premierul.

„Peste 60% dintre pensionarii din România au o pensie mai mică de 2.000 lei. Cum să comentez eu așa ceva? Cum să nu fie o prioritate pentru oricine? (…)Banii se iau din bugetul statului,  și impozitează anumite pensii.

Ăla care l-a dus capul să treacă 9,4% în PRR vine acum și scrie Comisiei că legea pe care am trecut-o prin Senat nu e sustenabilă, lege care a fost validată de către Comisie și de către Banca Mondială? Dacă vor să războiască cu cineva să  se războiască cu mine că n-am nicio problemă. Să se războiască cu Ciolacu, cu PSD-ul, cu cine vor ei, dar să lase oamenii în pace (…)

Eu vorbesc aproape zilnic cu președintele Partidului Național Liberal (n.r Nicolae Ciucă). Mai mult, vorbesc cu el de câte ori este nevoie. Avem o comunicare și încercăm să luăm cele mai bune decizii pentru români”, a declarat premierul la Antena 3.