Piața imobiliară este în scădere! Românii au cumpărat cu 30% mai puţine case, apartamente sau terenuri în luna ianuarie faţă de aceeaşi perioada a anului trecut. Potrivit Antena 3, constructorii sunt mai prudenţi, creditele se dau mai greu de când Banca Naţională a impus o limitare a gradului de îndatorare, iar preţurile sunt, în continuare, mari. 

Bucureștiul pare să facă excepție. Comparativ cu anul 2018, în Capitală s-au vândut cu aproximativ 400 de imobile mai mult. Același lucru s-a observant și în județul Ilfov, unde cererea a crescut spectaculos cu 800 de unităţi. 
Alte zone nu sunt la fel de norocoase. Scăderi semnificative de vânzări s-au observant în judeţul Timiş. Aici au fost cumpărate mai puţine case şi terenuri cu 200 de unităţi. În judeţul Tulcea, au fost achiziționate în ianuarie 2019, 42 de imobile faţă de 185 anul trecut în aceeaşi lună.
La nivel naţional, numărul vânzărilor în luna ianuarie a fost de aproximativ 30.000 de unităţi. Față de perioada similară a anului trecut scăderea este de 30%. 
Specialiştii din piaţa dau vina pe preţurile încă extrem de ridicate care, de pildă, în Cluj Napoca sunt la acelaşi nivel ca în timpul crizei. Constructorii sunt mai prudenţi şi din cauza faptului că acum creditele se dau mai greu. Specialiții trag însă speranța că piața imobiliară își va reveni totuși în acest an. Ei mizează pe faptul că scăderea vânzărilor ar putea atrage de la sine și o micșorare a prețului locuințelor și, în consecință, o revenire a pieței imobiliare.