„Se iese puternic de pe România. Orice tensiune politică duce la depreciere. Scrisoarea Curţii Constituţionale, care spune că nu se poate opune suspendării, a fost amplu preluată pe Bloomberg şi pe Reuters. Pieţele se gândesc că în România va urma ceea ce s-a întâmplat în Ungaria, când Orban a schimbat toate instituţiile, a rupt acordul cu FMI, iar forintul s-a depreciat cu aproape 20%”, a declarat un dealer pentru Capital.
Comparativ cu referinţa de ieri, cursul euro a urcat azi cu 2,10 bani (0,47%). Precedentul maxim istoric era de 4,4662 lei.
BNR nu a putut să ţină piept vânzărilor
"BNR a fost în piaţă, dar nu a reuşit nicicum să ţină cursul sub 4,47 lei, în ciuda faptului că a apelat la o sumă importantă. Suspendarea preşedintelui va face ca deprecierea leului să continue, probabil cam cu 100 de puncte de bază (1 ban, n.r.) pe zi. Leul se poate deprecia până unde vrea BNR să îl lase", spune dealerul.
Noul nivel posibil al cursului, după suspendarea preşedintelui – 4,57 lei
"Probabil, în câteva zile am putea vedea cursul cu 1.000 de puncte de bază mai sus, în zona 4,55-4,57, urmând cumva scenariul de după suspendarea Guvernului Ungureanu. Oricum, dacă BNR nu ar fi intervenit în toată această perioadă, leul ar fi fost mult mai depreciat", a conchis dealerul.
În regiune, monedele se depreciau uşor, cu 0,17% zlotul şi cu 0,25% forintul.
În ceea ce priveşte cursul dolarului american, BNR a anunţat o referinţă de 3,5542 lei, în urcare cu 1,95 bani (0,55%).