Săptămâna aceasta, bancherii centrali din Indonezia au avut o reuniune de urgenţă în care au urcat ratele dobânzilor pentru a opri căderea bruscă a cursului de schimb rupie versus dolar american. Bancherii din Brazilia şi India se îndreaptă spre măsuri similare de sprijinire a monedelor naţionale. Brazilia a lansat deja un program surprinzător de 60 mld. dolari săptămâna trecută pentru a opri căderea realului brazilian.

Aceşti factori de decizie din pieţele emergente au fost forţaţi să reacţioneze la schimbările anticipate ale Rezervei Federale (FED) din SUA, care s-ar putea să înceapă să taie din programul de cumpărare de obligaţiuni până luna viitoare. Banii externi s-au scurs de pe pieţe emergente şi s-au mutat înapoi în SUA, pe măsură ce investitorii se pregătesc de o eventuală îngustare a relaxării cantitative (quantitative easing).

Prăbuşirea valutelor de pe pieţele emergente este în special îngrijorătoare pentru ţările care se bazează foarte mult pe mărfurile importate. În ţările care importă alimente şi petrol – adesea cu preţuri în dolari – necesităţile de bază vor deveni mai scumpe pentru o persoană obişnuită.

Sunt, de asemenea, temeri că debitorii din aceste ţări nu vor fi în măsură să îşi achite creditele în dolari. Dacă vor intra în „default“ în masă, băncile locale ar putea suferi. Unele care sunt mai slabe s-ar putea chiar prăbuşi.

Aceste scenarii sumbre sunt tot mai dese pe buzele economiştilor şi investitorilor, care se tem că economiile emergente vor fi afectate de inflaţie, costuri ridicate la credite şi o creştere economică mult mai lentă, toate acestea în timp ce SUA se pregăteşte de redresare economică.

Alţi experţi sunt de părere că problemele economiilor emergente nu ar trebui să destabilizeze întreaga economie globală. „Până acum se pare că este doar o problemă a pieţelor emergente. Cred că impactul asupra economiei mondiale va fi mic. Dar pieţele financiare funcţionează în moduri ciudate şi am putea asista oricând la unele efecte de contagiune cum s-a întâmplat cu criza asiatică din 1997 şi 1998“, a declarat Gareth Leather, economist la Capital Economics din Londra.

Echipa de economişti a Berenberg a subliniat, de asemenea, că efectul de contagiune nu poate fi exclus, scriind într-o notă de cercetare că „există un risc real de reacţie în lanţ gravă“ pe mai multe pieţe emergente mari. Dar economiştii spun în acelaşi timp că un astfel de scenariu este „improbabil“. „Ne consolăm cu faptul că majoritatea pieţele emergente sunt sănătoase şi mai mature decât acum cinci sau 10 ani. Pentru economia mondială, o veste bună din SUA depăşeşte cu mult daunele colaterale“, scriu economiştii de la Berenberg.

SURSA: CNN Money