Germania demarează inițiative pentru a opri insolvențele cauzate de inundații

În acest context, ministrul Justiţiei Christine Lambrecht a spus că este vorba de un pas foarte important pe măsură ce continuă lucările de curăţare a zonelor devastate din apropiere de oraşul Koln, vestul Germaniei, conform informațiilor transmise de dpa-international.com

„Companii, vehicule şi echipamente au fost distruse sau serios afectate”, a spus Lambrecht. Firmele nu pot relua activitatea până când nu se vor finaliza lucrările de reconstrucţie, a adăugat oficialul german.

Chiar dacă asistenţa financiară este pe drum, „trebuie să evităm situaţia în care firmele sunt forţate să declare insolvenţa în tribunale pur şi simplu pentru că sprijinul nu a ajuns la timp”, a completat ministrul Justiţiei, precizând că măsurile ar urma să intre în vigoare retroactiv, începând cu data de 10 iulie, şi să continue până la finele lunii octombrie.

Mii de companii de toate mărimile sunt afectate

Chiar dacă pagubele sunt greu de estimat, „mii de companii de toate mărimile sunt afectate direct sau indirect”, a declarat recent preşedintele Camerei de comerţ şi industrie din Germania (DIHK), Peter Adrian.

Potrivit legislaţiei din Germania, companiile care nu pot să facă plăţi trebuie să depună cererea de plasare în insolvenţă în termen de trei săptămâni. Companiile care sunt supra-îndatorate au la dispoziţie maximum şase săptămâni.

Guvernul federal a deblocat imediat ajutoare de urgenţă pentru landurile afectate de inundaţii. Autorităţile discută şi un fond special de reconstrucţie iar ministrul german al Finanţelor, Olaf Scholz, a estimat marţi că întregul efort de reconstrucţie ar putea costa peste şase miliarde de euro.

Inundaţii grave au devastat mari părţi din vestul Germaniei

La mijlocul lunii iulie, inundaţii grave au devastat mari părţi din vestul Germaniei, precum şi din ţările vecine Belgia şi Olanda. Landurile Renania de Nord-Westfalia şi Renania-Palatinat au fost cele mai afectate, dar şi Bavaria şi Saxonia au avut de suferit. Valoarea pagubelor provocate infrastructurilor avariate de inundaţiile care au lovit vestul Germaniei au fost evaluate la aproximativ două miliarde de euro.

180 de persoane şi-au pierdut viaţa în inundaţiile care au afectat vestul Germaniei în zilele de 14 şi 15 iulie. Victimelor din Germania li se adaugă cele 36 din Belgia, astfel încât totalul celor decedaţi în acest episod meteo neobişnuit în Europa se ridică la 216.

Sursa foto: The Guardian