Suma de 35 miliarde de euro vine în plus faţă de cei 54 miliarde de euro de care au nevoie băncile pentru a acoperi împrumuturile din sectorul imobiliar, grav afectat de criza din Spania.

Decizia ar putea fi anunţată vineri, după reuniunea cabinetului, şi face parte din planul mai vast de reformare a sistemului bancar, susţin sursele.

Ministerul Economiei nu a comentat informaţia.

Premierul spaniol Mariano Rajoy a anunţat luni că va utiliza fonduri publice pentru a salva băncile ţării, dar numai în ultimă instanţă.

Deja Spania a cheltuit peste 18 miliarde de euro (23,61 miliarde de dolari) pentru sprijinirea băncilor, afectate de creditele neperformante din sectorul imobiliar.

Banca Centrală a Spaniei estima recent că expunerea totală a băncilor la sectorul imobiliar este de 338 miliarde de euro, din care 176 miliarde de euro sunt consideraţi problematici.

Sectorul bancar spaniol trece printr-un amplu proces de restructurare în condiţiile în care băncile caută modalităţi de a strânge capital şi a acoperi pierderile rezultate ca urmare a finanţării sectoarelor imobiliar şi construcţiilor. Autorităţile spaniole au introdus noi norme mai stricte de capital şi vor să reducă numărul băncilor locale până la aproximativ 10, de la peste 40 înainte de criza economică.
SURSA: Agerpres