Un consilier general al Municipiului București vrea ca șoferii și motocicliștii care produc noaptea zgomote puternice pe străzile din Capitală să fie amendați cu sume mari, se arată într-un proiect de lege înaintat recent.

Constatarea și sancționarea contravențiilor ar urma să fie făcute de către Poliția Rutieră

Așadar, consilierul Gabriel Rau (USR) vrea ca circulația vehiculelor care produc zgomot peste 95 decibeli să fie permisă doar în intervalul orar 08.00 – 21.59. În ceea ce privește amenzile propuse, acestea ajung la 5.000 de lei:

– În cazul depășirii nivelului de zgomot în intervalul 95 dB(A) – 100 dB(A) amenda contravențională va fi cuprinsă între 1.500 RON și 2.500 RON;

– În cazul depășirii nivelului de zgomot de 100 dB(A) amenda contravențională va fi cuprinsă între 4.000 RON și 5.000 RON.

Potrivit proiectului menționat anterior, măsurarea zgomotului produs de vehicule se va face prin sondaj. De acest lucru se va ocupa Poliția Rutieră și Registrul Auto Român, în baza unui protocol deja încheiat între Poliția Rutieră și Registrul Auto Român. Constatarea și sancționarea contravențiilor ar urma să fie făcute de către Poliția Rutieră.

Proiectul de hotărâre a fost respins prima oară de Consiliul General, deși Capitala este poluată fonic în fiecare noapte de șoferi sau motocicliști care fie își ambalează motoarele peste limită, fie se antrenează în curse ilegale.

Ministerul Mediului analizează creşterea primelor de casare pentru programele „Rabla Clasic” şi „Rabla Plus”

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor are în vedere creşterea primelor de casare pentru programele „Rabla Clasic” şi „Rabla Plus” în 2023 şi analizează posibilitatea de a înfiinţa un nou program de casare numit „Rabla pentru Flote”. Acesta își propune să încurajeze achiziţia de autovehicule electrice noi de către operatorii care deţin flote de maşini, se precizează într-o informare prezentată în şedinţa de Guvern de miercuri, 22 februarie.

„Nota de informare aduce în discuţie posibilităţile prin care pot fi îmbunătăţite programele de înnoire a parcului auto derulate de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor prin Administraţia Fondului de Mediu.

Pentru programele Rabla Clasic şi Rabla Plus, destinate persoanelor fizice şi persoanelor juridice, ca urmare a interesului considerabil de care s-au bucurat până acum, există o propunere de alocare a unor sume mai mari pentru 2023 faţă de anul trecut în proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli al Administraţiei Fondului de Mediu postat în consultare publică. În această perspectivă, se lucrează la modificarea ghidurilor de finanţare, inclusiv în sensul creşterii primelor de casare”, precizează sursa menționată anterior.