Deputatul USR Radu Molnar a anunțat, marți, 22 noiembrie, într-o postare făcută pe pagina sa de Facebook că USR a propus un proiect de lege prin care solicită interzicerea articolelor pirotehnice.

„Deși petardele nu ar trebui folosite în scop de divertisment, în realitate exact acesta este principalul motiv pentru care sunt pe piață, de unde ajung în mâna copiilor și a petrecăreților. Aceștia transformă luna decembrie într-un festival de bubuituri, fără să-și dea seama la ce riscuri se expun.”, a scris deputatul USR Radu Molnar pe pagina sa de Facebook.

Petardele sunt un dezastru în spațiul public

Molnar motivează că „pentru distracția unora, au de suferit foarte mulți.” Iar majoritatea proprietarilor de animale sunt de părerea că „ petardele sunt un dezastru în spațiul public.”

„Însă ele se reflectă în statisticile anuale cu zeci de accidentări, distrugeri de proprietate, incendii și traume ale animalelor. Pentru distracția unora, au de suferit foarte mulți. Majoritatea părinților, a proprietarilor de animale, a medicilor veterinari și a iubitorilor de natură consideră că petardele sunt un dezastru în spațiul public. Sunt niște distracții periculoase care și-au depășit momentul și trebuie să dispară.”, a mai explicat deputatul USR.

Proiectul de lege urmează să fie supus votului în Plenul Parlamentului

Radu Molnar a evidențiat câteva puncte importante din proiectul de lege propus de partidul pe care îl reprezintă. Prevederile introduse în documentul legislativ sunt următoarele.

– „Interzicerea comercializării articolelor pirotehnice din categoria P1 către publicul larg. Vânzarea va fi posibilă doar către persoane fizice specializate (artificieri sau pirotehnicieni) sau către persoane juridice autorizate în domeniu.

– Utilizarea categoriei F2 doar de către profesioniști. Adițional cerem obligativitatea acordului primăriei și al inspectoratului pentru situații de urgență din raza localității în care au loc jocurile cu articolele pirotehnice respective, ca în cazul cat. F3 și F4.”, se arată în document.

Deputatul USR a menționat faptul că proiectul a trecut, marți, 22 noiembrie, prin ultima Comisie din cadrul Legislativului urmând ca acesta să fie supus votului în Plenul Parlamentului. „Mă bucur deci să vă anunț că proiectul a trecut astăzi prin ultima comisie urmând să fie supus la vot în Plenul Parlamentului în cel mai scurt timp. Dacă va trece de vot, iar Klaus Iohannis va promulga legea, s-ar putea sa avem sărbători ceva mai liniștite începând de anul acesta.”, a punctat parlamentarul.