O lege propusă de USR prevede ca primăriile care alocă fonduri pentru activități de sport vor trebui să finanțeze și activității sportive pentru copii și junori. Inițiativa a fost votată marți în Parlamentul României.

Potrivit unui comunicat emis de USR, noua lege prevede că autoritățile locale trebuie să aloce cel puțin 30% din bugetul pentru activități sportive pentru copii și juniori.

Fiecare 100 de lei bugetați pentru a susține activitatea sportivă a seniorilor trebuie alocați 30 de lei și pentru segmentul de vârstă 5-18 ani

„În România, jumătate din banii publici alocați sportului vine de la bugetele locale. Lucru perfect normal. Problema este cum se alocă și cum se cheltuie acești bani, pentru că, în medie, mai puțin de 4% din banii publici alocați sportului merg către susținerea activității copiilor și juniorilor.

Diferența, 96%, merge către echipele de seniori. Proiectul adoptat astăzi de Parlament vizează creșterea cuantumului alocat pentru susținerea activității sportive a copiilor și juniorilor la 30% din totalul bugetului alocat sportului de administrațiile publice. Asta înseamnă că la fiecare 100 de lei bugetați pentru a susține activitatea sportivă a seniorilor trebuie alocați 30 de lei și pentru segmentul de vârstă 5-18 ani.

Asta va însemna, în practică, salarii decente pentru antrenori, echipamente sportive pentru copii, transport către competiții, chiar o masă caldă și cantonamente. Înseamnă și o șansă pentru comunitățile defavorizate și pentru familiile care nu-și permit să cumpere un echipament sportiv și, per total, înseamnă ca baza de selecție să se refacă”, a afirmat Tudor Pop, inițiator al proiectului de lege.

30% din bugetul pentru activități sportive va merge către activitățile pentru copii

Proiectul completează legea Educației fizice și a sportului. Din sumele alocate de la bugetul local pentru finanțarea activității sportive, cel puțin 30%  trebuie să fie direcționat către programele dedicate copiilor și juniorilor.

Primăriile vor avea posibilitatea să finanțeze orice ramură sportivă, de drept public sau privat, cu o singură condiție: să se afle pe raza unității teritorial-administrative respective. Autoritățile locale vor putea finanța și structurile sportive școlare ce aparțin de unitățile de învățământ din respectivul UAT.

În România, rata celor care nu practică nicio formă de sport în segmentul de vârstă 5-14 ani este de 47%. Cifra se află în creștere ajungând la 79% în segmentul 15-24 ani. USR și-a propus să vină cu schimbări în acest și va continua să lupte în Parlament, fie că este vorba de liberul acces în curțile școlilor, fie de promovarea și dezvoltarea sportului, se arată în comunicat.