În sălile de jocuri de noroc, nu se vor mai vinde băuturi alcoolice

Jocuri de noroc. Guvernul României vrea să interzică comercializarea băuturilor alcoolice în sălile de jocuri de noroc. Ministerul Finanţelor a publicat deja o OUG, ce urmează să fie aprobată de Guvernul României.

Prin ea, oficialii români se vor asigura că resursele provenite din jocurile de noroc sunt gestionate corect.

„Reforma jocurilor de noroc: un imperativ. Vorbim despre o industrie cu o forță economică uriașă, care are nevoie de un regim juridic și fiscal mai riguros. Pentru protejarea persoanelor aflate în situații de risc, vom interzice comercializarea alcoolului în sălile de jocuri de noroc.

Prin reformă, putem institui programe eficiente pentru tratament și prevenție a dependenței de jocurile de noroc, pentru a oferi o mână de ajutor celor care luptă să se elibereze din capcana acestui viciu”, a scris, miercuri, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, pe contul lui de Facebook.

În plus, vor fi stabilite niveluri mai ridicate pentru taxele aferente licenței de organizare și de exploatare a jocurilor de noroc, a taxelor speciale și a garanțiilor depuse de companii. De altfel, toți operatorii vor fi obligați să aibă sediul fiscal în România și să plătească taxe și impozite.

„Mai departe, nu putem să nu vorbim despre faptul că în spatele cifrelor se află poveștile reale ale oamenilor. Din păcate, multe dintre acestea sunt povești despre suferință, despre speranțe pierdute și familii destrămate. Trebuie să ne amintim că, înainte de toate, suntem responsabili pentru binele fiecărui cetățean.

Tocmai de aceea, reforma trebuie să însemne să ne asigurăm că veniturile colectate în interesul nostru colectiv, nu în beneficiul unor indivizi sau grupuri privilegiate. O parte din aceste sume vor fi direcționate pentru pentru prevenirea și tratarea dependenţei de jocuri de noroc, sub forma unui fond special destinat, din care să fie alocate sume pentru activităţi şi programe pentru prevenirea şi tratamentul dependenţei de jocuri de noroc”, a explicat Marcel Boloș.

Se majorează taxele pentru industria jocurilor de noroc

Ministerul Finanțelor a publicat recent un proiect de Ordonanță de Urgență care propune majorarea taxelor de licențiere și autorizare pentru industria jocurilor de noroc. Această creștere va avea un impact pozitiv semnificativ asupra veniturilor colectate la bugetul de stat, de până la 40%.

„Referitor la propunerea de modificare a cuantumului taxelor specifice activităţilor din domeniul jocurilor de noroc, de precizat este faptul că prin creşterea nivelului acestora (…) se estimează o influenţă pozitivă asupra creşterii veniturilor colectate la bugetul de stat de până la 40%. Astfel, pentru restul anului 2023 şi anul 2024 se estimează ca veniturile colectate la bugetul de stat să atingă cifra de 583,4 milioane lei”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Organizarea și exploatarea activității de jocuri de noroc pe teritoriul României reprezintă un monopol de stat, iar statul român are exclusivitatea de a decide condițiile în care operatorii economici pot desfășura această activitate pe teritoriul român. Acest lucru include stabilirea condițiilor de licențiere și autorizare și plata impozitelor și taxelor în conformitate cu reglementările legale aplicabile.

Astfel, jocurile de noroc la distanţă sau jocurile de noroc online trebuie să fie organizate şi autorizate pe teritoriul României, locul unde operatorii economici licenţiaţi şi autorizaţi, în condiţiile legii, îşi desfăşoară activitatea şi ulterior în baza activităţii desfăşurate trebuie să plătească impozite şi taxe în conformitate cu reglementările legale în vigoare.

„(…) se impune modificarea art. 1, alin. (2) şi art. 1^3, alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 77/2009, cu modificările şi completările ulterioare, cât şi introducerea unei prevederi noi, articolul 15 alin. (1) litera B punctul (X), măsuri ce vor duce la întărirea ordinii sociale şi economice, la o mai bună previzionare şi colectare a taxelor şi impozitelor datorate la bugetul de stat, la o protecţie sporită a jucătorilor, precum şi la prevenirea şi combaterea activităţilor infracţionale cu implicaţii transfrontaliere”, se menţionează în nota de fundamentare.