Aceste persoane nu vor mai avea voie să dețină arme

Nu vor mai putea deține arme! Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a declarat că Executivul a emis o Ordonanță de Urgență pentru modificarea Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor și munițiilor.

Aceste modificări au fost făcute pentru a alinia legislația la decizia Curții Constituționale, conform informațiilor prezentate după ședința de joi a Guvernului.

Mihai Constantin a adăugat că prevederile ordonanţei ”vizează condiţii pe care trebuie să le îndeplinească persoanele care solicită acordarea autorizaţiei de procurare a armelor letale, respectiv neletale”.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a mai explicat că, în vederea asigurării securității și ordinii publice, persoanelor inculpate pentru fapte penale săvârșite cu intenție li se interzice dreptul de a procura sau deține arme. De asemenea, li se interzice posibilitatea de prelungire a valabilității permisului de armă în cazul celor care l-au deținut.

Mihai Constantin
Mihai Constantin; SURSA FOTO: Inquam Photos / George Călin

Infracțiunile pentru care se va interzice acordarea permisului de arme

În Ordonanța de Urgență sunt enumerate infracțiunile în cazurile cărora există suspiciuni cu privire la pericolul pe care făptuitorul îl reprezintă pentru societate, în legătură cu procurarea, deținerea, purtarea și folosirea armelor.

„În concret, faptele avute în vedere vor fi cele săvârşite cu intenţie, prevăzute de Codul penal, Partea specială, titlurile I, II, III, IV, VII – Capitolul 3, titlul VIII – Capitolul 1 şi 2, titlurile X, XI, XII şi art. 336-338 şi 351, de Legea nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, de Legea nr. 194/2011 privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de acte normative în vigoare, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/1999 privind regimul de control al exporturilor, importurilor şi altor operaţiuni cu produse militare, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, de Legea nr. 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi de Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006, cu modificările şi completările ulterioare”, reiese din nota de fundamentare a proiectului.

Guvernul analizează, de asemenea, Educația Continuă a Adulților

În cadrul ședinței de Guvern, va fi supus examinării proiectul de hotărâre privind Strategia Națională pentru Educația Continuă a Adulților pentru perioada 2024 – 2030. Această strategie vizează îmbunătățirea cadrelor normative și extinderea accesului la oportunități de învățare, evaluarea competențelor și recunoașterea experienței de învățare în contexte non-formale și informale.

În plus, se va propune majorarea fondurilor alocate pentru exproprierile necesare în implementarea proiectului Autostrăzii de Centură București, segmentul Centura Sud, în localitățile Glina, Cernica, Popești-Leordeni, Berceni, Vidra, Clinceni și Ciorogârla, cu suma de 13,4 milioane de lei. Mai multe despre acest subiect puteți citi aici.