Îmbătrânirea populaţiei obligă Germania să se deschidă către imigraţie, a declarat şefa Guvernului de la Berlin, Angela Merkel, cu ocazia unei conferinţe dedicate provocărilor demografice, organizată marţi de Executivul federal. Specialiştii străini cu înaltă calificare se tem deseori de întregul ritual birocratic pe care trebuie să îl înfrunte pentru a se aşeza în Germania, a apreciat Merkel, sugerând că este nevoie de formalităţi mult mai prietenoase şi, în general, de o schimbare a imaginii Republicii Federale.
Cancelara federală a vorbit în faţa unor experţi din lumea politică, academică şi a afacerilor, discuţiile gravitând în jurul scăderii accelerate a numărului tinerilor, una dintre soluţii fiind, desigur, "importul" de forţă capabilă să acopere, pe termen lung, golurile din piaţa muncii. Conform estimărilor, până în 2025, Germania va avea în jurul a şase milioane de locuri de muncă neocupate. În prezent, 111 branşe se plâng de absenţa angajabililor. În plus, în ritmul actual, fiecare al treilea cetăţean german va avea, în 2060, peste 65 de ani. În acelaşi an, Germania ar putea avea cu 15 milioane de locuitori mai puţini. Anul acesta, media de vârstă a Germaniei este de 43,9 ani.
Printre soluţiile propuse, pe lângă aprofundarea studiilor în vedera formării de specialişti, s-a luat în calcul şi posibilitatea de a atrage persoanele în vârstă pe piaţa muncii. Singură. Imigraţia nu poate rezolva problema demografică, a punctat ministrul federal de Interne, conservatorul bavarez Hans-Peter Friedrich, acesta sugerând ca Germania să se concentreze pe exploatarea propriului potenţial – incluzând aici şi cetăţeni din alte state membre ale Uniunii Europene.
Cancelara, care a mărturisit că "a învăţat multe" în ultimele luni, a întâlnit "modele interesante" şi a avut parte de un "proces unic de dialog" (fără a divulga detaliile acestor acumulări), a cerut lumii afacerilor să se arate mai deschisă la flexibilizarea legislaţiei muncii, în aşa fel încât, de exemplu, mamelor să le fie uşor să revină la serviciu după perioada de maternitate. În plus, Merkel a cerut mai multă deschidere către persoanele care doresc să lucreze cu jumătate de normă.
Opoziţia germană a criticat demersul Cancelariei federale, reprezentanţii social-democraţilor calificând strategia demografică a guvernului drept "o etichetă pe o sticlă goală". Ecologiştii şi stânga post-comunistă au vorbit despre un simplu show.